Kritiek op doodstraf oud-president Morsi
Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de terdoodveroordeling van de Egyptische oud-president Morsi. Hij werd zaterdag veroordeeld voor zijn aandeel in een gewelddadige uitbraak van gevangenen in 2011. Ook 105 andere aanhangers van de Moslimbroederschap kregen de doodstraf.
Amnesty International spreekt van een "farce die gebaseerd is op ongeldige procedures". De mensenrechtenorganisatie wil dat het proces opnieuw wordt gedaan. Amnesty voegt eraan toe dat de doodstraf het favoriete middel van de Egyptische autoriteiten is om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen.
De Verenigde Staten zijn 'zeer bezorgd' over de doodstraf. Eerdere doodstraffen die leden van de Moslimbroederschap kregen opgelegd, werden ook door de regering in Washington veroordeeld. Een Egyptische rechter werd toen "gewetenloos" genoemd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Amerika tegen dit soort massaprocessen is.
'Westen doet niets'
De Turkse president Erdogan wijst in zijn reactie naar het Westen. Volgens hem doen westerse landen niets aan de recente veroordelingen in Egypte. Erdogan zegt verder dat Egypte teruggaat in de tijd en verandert in een niet-democratisch land.
De Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken zegt dat Duitsland de doodstraf verwerpt. De Duitse regering vindt verder dat justitie in Egypte niet moet handelen op basis van politieke achtergronden van verdachten.
Politiek oordeel
De Moslimbroederschap spreekt na het vonnis tegen Morsi van een politiek oordeel. Volgens een partijlid wordt er een misdaad begaan.
Ook Hamas keurt de doodstraffen af. Een woordvoerder van de Palestijnse beweging noemt de veroordelingen schokkend en betreurenswaardig. Hij wijst erop dat op de lijst van veroordeelden ook mensen staan die al jaren geleden om het leven zijn gekomen.
Grootmoefti
De veroordeling van Morsi en de anderen is pas definitief op 2 juni. Doodvonnissen moeten in Egypte worden voorgelegd aan de hoogste geestelijk leider, de grootmoefti. Die kan er een oordeel over geven, maar dat is niet bindend. Verder kunnen de veroordeelden nog in hoger beroep.