NOS Nieuws

VS zal Golfstaten verdedigen tegen Iran

Obama stelt Golfstaten gerust

Amerika zal de inzet van het leger overwegen als de Golfstaten worden bedreigd. Dat heeft president Obama gezegd na een bijeenkomst met de leiders van de Arabische landen in het presidentiële buitenverblijf in Camp David.

De landen aan de Perzische Golf zijn bezorgd over de toenadering tussen de VS en Iran. Begin april zegde Iran toe het atoomprogramma voor een groot deel te ontmantelen. In ruil daarvoor zal de internationale gemeenschap de sancties tegen het land verlichten.

'Tweerichtingsverkeer'

Veel landen in de regio, vooral Saudi-Arabië, twijfelen aan de goede intenties van Iran. Amerika zegt de zorgen te delen dat Iran ondanks het akkoord door zal gaan met destabilisatie van de regio.

Gisteren nog schoot Iran met machinegeweren vanaf een oorlogsschip op een olietanker, die op weg was naar een haven in de Verenigde Arabische Emiraten.

President Obama benadrukte dat de Golfstaten wel moeten beseffen dat het een kwestie van "tweerichtingsverkeer" is: de landen, die regelmatig met elkaar overhoop liggen, moeten ook de onderlinge relaties verbeteren en meer met elkaar samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl