Een vrouw loopt langs een afgebrande barricade in de Burundese hoofdstad Bujumbura
NOS Nieuws

'Een verdwaalde kogel raakte net mijn dak'

Terwijl de president van Burundi de mensen oproept kalm te blijven, neemt het geweld in de straten van het Afrikaanse land toe. "Het is hier heel onrustig. Er wordt veel gevochten, met name bij het gebouw van de nationale radio en televisie", zegt journalist Jojanneke Spoor, die in de Burundese hoofdstad Bujumbura is.

Ze krijgt tegenstrijdige berichten over de situatie rond het gebouw. "Het lijkt erop dat er een groep mensen zit die loyaal is aan de president. Maar toen de zender vandaag even uit de lucht ging, leek het alsof het gebouw was ingenomen door de coupplegers. Dat bleek niet het geval, maar de gevechten stoppen niet, dus de strijd is nog niet gestreden."

De zender is op dit moment weer in de lucht, maar er wordt vooral muziek gedraaid. Van toespraken op de radio is geen sprake. "Daarom is het zo onduidelijk wie daar nu eigenlijk zitten", zegt Spoor.

Gevlucht

De afwezigheid van president Nkurunziza, die zeer waarschijnlijk in buurland Tanzania is, veroorzaakt veel angst, zegt Spoor. "De mensen zijn heel bang. Het kan nog alle kanten op. De vrees voor een burgeroorlog is aanwezig. Maar het kan ook zo zijn dat de coup lukt en dat Nkurunziza niet meer terugkomt."

Ook de ambassade zegt: blijf binnen. En dat is niet voor niets.

Jojanneke Spoor, journalist

Het is wel duidelijk welke groepen er tegen elkaar vechten. "De macht is gisteren overgenomen door een generaal. Hij heeft alleen niet het hele leger achter zich. Dat maakt de situatie zo explosief."

Partij

Welk deel van het leger hij niet achter zich heeft, is niet bekend. "De partij van de president, de CNDD-FDD, is al jaren aan de macht en wil dat zo houden. Je zou verwachten dat de generaal bij de oppositie hoort, maar dat is niet het geval. Hij komt zelf ook uit de partij die aan de macht is. Het is dus echt onduidelijk wie hij aan zijn kant heeft." De strijd is in ieder geval niet langs etnische lijnen, zegt Spoor.

De mensen kunnen niet de straat op om bijvoorbeeld voedsel en water te halen. "Het is gevaarlijk op straat. Mensen werd eerder al aangeraden om voedsel in te slaan. Ook de ambassade zegt: blijf binnen. En dat is niet voor niets. Net nog raakte een verdwaalde kogel mijn dak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl