Protest tegen de president in Bujumbura, hoofdstad van Burundi
NOS Nieuws

Nederland schort hulp aan Burundi op

Nederland heeft de hulp aan Burundi deels opgeschort. De ministers Ploumen en Koenders geven daarvoor meerdere redenen op: "De situatie in Burundi is momenteel erg onoverzichtelijk en zeer zorgelijk. Daarnaast is er het geweld en de intimidatie in de afgelopen weken in aanloop naar de verkiezingen en het gebrek aan inzet bij alle partijen om tot een compromis te komen. Dit alles maakt het onmogelijk om door te gaan zoals gepland."

Om Burundi te helpen bij het houden van verkiezingen eind deze maand had Nederland toegezegd menskracht en middelen ter beschikking te stellen. Minister Koenders: "Nederland had de hoop dat de top van Oost-Afrikaanse landen over Burundi in Dar Es Salaam gisteren uitzicht zou bieden op normalisering van de verhoudingen. Maar door de ontwikkelingen van de afgelopen 24 uur in Burundi moest deze bijeenkomst worden uitgesteld."

Ver over de schreef

Verder heeft minister Ploumen besloten om de ondersteuning van het hervormingsprogramma van leger en politie in Burundi op te schorten. "Nederland en België hebben langere tijd succesvol samengewerkt bij professionalisering van de veiligheidssector. Maar door de nu ontstane situatie is het niet verantwoord om daarmee door te gaan."

De ministers wijzen erop dat de Burundese politie ervan wordt beschuldigd ver over de schreef te zijn gegaan bij het neerslaan van demonstraties, waarbij ook doden zijn gevallen.

Nederland blijft wel in dialoog met de Burundese autoriteiten, staat in de verklaring van de ministers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl