NOS Nieuws

Frankrijk worstelt met ingrijpende bezuinigingseisen EU

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

'We gaan gebukt onder een opeenstapeling van regeltjes en te hoge belastingen'

Voor het eerst in maanden deelt de Europese Commissie geen onvoldoende uit aan Frankrijk voor het economisch beleid. Het land lijkt op weg om tekorten terug te dringen en profiteert van economische groei in het eerste kwartaal - die was sterker dan verwacht. Maar onder de motorkap is er nog van alles mis volgens Brussel.

Het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt zijn dringend aan vernieuwing toe. Ondernemers in Frankrijk klagen steen en been over de torenhoge premies die ze moeten betalen voor hun werknemers - die bedragen zijn de hoogste van de hele Europese Unie.

Voorwaarden

Het Franse begrotingstekort is al sinds 2009 boven de norm van Brussel, 3 procent van het bruto binnenlands product. De Fransen hebben tot 2017 gekregen om aan de begrotingsregels te voldoen. Daar verbindt de Europese Commissie wel strenge voorwaarden aan. Het land moet de komende jaren nog voor vele miljarden hervormen en bezuinigen.

Op 10 juni beoordeelt de commissie opnieuw of de Franse plannen voldoen.

Door de plotseling sterk aantrekkende economie lijkt Frankrijk nu veel makkelijker de begroting op orde te kunnen brengen, simpelweg omdat de regering meer geld binnenkrijgt dan gedacht.

Frankrijk lift mee op de aantrekkende economie in de hele EU. De lage rente, de koers van de euro en de relatief lage energieprijzen zorgen voor wind in de rug. De Fransen geven meer geld uit, ze consumeren meer. En dus groeide de Franse economie in het eerste kwartaal met 0,6 procent, twee keer zo sterk als bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Keerzijde

Tot nu toe werd de economische situatie in Frankrijk vooral getypeerd door stagnatie. De hoge werkloosheid, de zwakke concurrentiepositie, de achterblijvende investeringen, problemen op de arbeidsmarkt en bij de pensioenen: het is een hele lijst van zwakke plekken.

Daar komt bij dat de Franse regering moeite heeft om veranderingen door te voeren omdat de coalitie zijn plannen niet gemakkelijk door het parlement loodst. De populariteit van het Front National zet de andere partijen onder druk. Ook de machtige positie van de Franse vakbonden leidt ertoe dat veel voorstellen worden afgezwakt of geblokkeerd.

Hervormingen

De opdracht van Brussel aan Frankrijk is niet mals. Er zijn grote zorgen over de internationale concurrentiepositie. Door de forse belastingdruk is arbeid in Frankrijk het duurste land van de hele EU.

Dat is een belemmering voor export. Franse ondernemers betalen in verhouding torenhoge premies voor hun werknemers. In de grootste Europese economie, Duitsland, betaalt een werkgever 28 euro aan belastingen en premies op elke 100 euro aan brutoloon. In Nederland is dat 33 euro.

Frankrijk is de Europese koploper: daar betaalt een werkgever 47 euro per werknemer.

Hoewel het tij dus wat gunstiger lijkt voor de Fransen, moet er nog heel wat gebeuren voor Parijs de boekhouding echt op orde heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl