De autoindustrie is een belangrijke pijler onder de Duitse export.
NOS Nieuws

Minder Duitse, meer Franse economische groei

De Duitse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar minder gegroeid dan verwacht, maar de Franse economie heeft het juist veel beter gedaan. De grootste economie van Europa groeide met slechts 0,3 procent en Frankrijk, de op een na grootste economie, groeide met 0,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Eind 2014 zette Duitsland nog een groei neer van 0,7 procent. Vooral de handel met het buitenland heeft een rem op de groei gezet en de import nam sterk toe. Er werd meer gebouwd en consumenten en overheid gaven meer uit. Duitsland lijkt met de export last te ondervinden van de teruglopende economie in Rusland en China.

Frankrijk werd de laatste tijd gezien als een ziek en zwak presterende economie, maar boekt de sterkste kwartaalgroei in bijna twee jaar.

Laag, laag, laag en laag

De belangrijkste redenen voor de economische groei in de eurozone lijken te liggen in de lage olieprijs, de lage rente, de lage inflatie en de lage eurokoers, De lagere prijzen verlagen de kosten voor het bedrijfsleven en stimuleren de koopkracht van consumenten. De goedkopere euro is goed voor de export.

Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) is een belangrijke aanjager van de lagere rente en euro. De ECB wil de economie stimuleren, de rente drukken en de inflatie aanwakkeren door maandelijks voor 60 miljard euro leningen op te kopen.

Koploper

Na twee kwartalen van nulgroei lijkt de Italiaanse economie de draad weer op te pakken. Italië, de derde economie in Europa, kende een groei van 0,3 procent. Vergeleken met een jaar geleden is de groei even groot. In het vierde kwartaal was er nog sprake van krimp.

Spanje is koploper in de eurozone. Het door de financiële en vastgoedcrisis getroffen land zette een groei neer van 0,9 procent.

Volgens Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, komt de economische groei in de eurozone in het eerste kwartaal uit op 0,4 procent. Op Estland, Litouwen, Finland en Griekenland na boeken alle eurolanden groei.

Griekse recessie

De Griekse economie is door alle financiële strubbelingen weer in een recessie beland. De economie kromp eind 2014 al met 0,4 procent en in het voorbije kwartaal nog 's met 0,2 procent. Twee of meer opeenvolgende kwartalen met geen groei of krimp heet een recessie.

De Europese Commissie raamt de economische groei van de hele eurozone voor dit jaar op 1,5 procent. Volgend jaar zou dat oplopen naar 1,9 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl