NOS Nieuws

Schrik en veel vragen na schietpartij Amsterdam

Reconstructie schietpartij Amsterdam-West

Na de schietpartij in Amsterdam-West van afgelopen nacht zit de schrik er goed in; niet alleen bij ooggetuigen, maar ook bij minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Hij is bezorgd over het gevaar dat burgers lopen door afrekeningen in het criminele circuit in Amsterdam. Behalve het doelwit - een man in een zwarte Volkswagen Polo - werden in Amsterdam ook een supermarkt, twee banken, een auto en een passerende tram geraakt.

Het begint even na middernacht in een bar aan de De Clercqstraat: The Village. Twee donkergetinte mannen gaan met automatische wapens naar binnen en zoeken een klant. Die blijkt al te zijn vertrokken. Volgens ooggetuigen schiet een van de cafébezoekers op de mannen. Die gaan al schietend naar buiten.

Kort daarna - het is dan 00.15 uur - stappen ze bij het kruispunt met de Bilderdijkstraat af op de Volkswagen. Daarin zit een 25-jarige Zaandammer, die bekend is bij de politie. Het is nog onduidelijk of hij uitstapt of uit de auto wordt getrokken. Naast zijn auto wordt hij met meerdere schoten gedood.

Tram

Aan het bewuste kruispunt liggen meerdere tramhaltes. Een van de kogels raakt een passerende tram van lijn 3. NOS-verslaggever Chris Ostendorf zat erin. "Een van de kogels ging dwars door het glas, twee meter voor mijn neus", zegt hij.

'Ik schrok ervan dat iedereen ineens op de grond lag'

In de tram ging iedereen op de grond liggen. "Niemand wist wat er was gebeurd. Alleen achterin de tram had iemand gezien dat een man dood naast de auto lag."

De politie heeft de hele nacht en ochtend onderzoek gedaan in de De Clercqstraat. Aanvankelijk meldden ooggetuigen dat het slachtoffer mogelijk een willekeurig voorbijganger was, maar de politie liet snel weten dat dat onwaarschijnlijk is.

Inmiddels zijn opsporingsbeelden van de daders vrijgegeven en heeft de man die in de auto van het slachtoffer zat zich gemeld. Te zien is dat ze zwarte helmen dragen en op een donkere scooter rijden. Ze gingen er na de schietpartij vandoor richting de Bellamystraat en zijn spoorloos.

  • Politie Amsterdam
    Beelden van de daders
  • ANP
    De bestuurder van deze auto werd vannacht in de De Clercqstraat in Amsterdam doodgeschoten
  • ANP
    De politie was vervolgens uren bezig met sporenonderzoek
  • Chris Ostendorf / NOS
    Een passerende tram werd geraakt door een van de kogels
  • ANP
    Het onderzoek duurde tot in de ochtend

De politie heeft nog veel vragen. Er reed op het moment van de schietpartij een taxi bij de plaats delict. Waar is die taxi? En waar zijn de mannen op de scooter naartoe gevlucht? Getuigen met informatie of camerabeelden wordt gevraagd zich te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl