Koning Salman, die vorige week de Amerikaanse minister Kerry ontving
NOS Nieuws

Saudische koning niet naar topconferentie in VS

De Saudische koning Salman laat donderdag verstek gaan op een topconferentie in Amerika. Samen met andere Arabische bondgenoten van de VS zou hij met president Obama overleggen over de chaos in het Midden-Oosten. Op de agenda staat onder meer de situatie in Syrië, Irak en Jemen.

De Saudische koning blijft thuis vanwege het humanitaire staakt-het-vuren in Jemen, zegt zijn minister van Buitenlandse Zaken. De Saudische kroonprins Mohammed gaat wel naar de conferentie op Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president. Ook leiders van andere Golfstaten zijn aanwezig.

Eerste reis

Koning Salman zit sinds januari op de troon in Saudi-Arabië. Hij volgde zijn overleden broer Abdullah op. De conferentie op Camp David zou zijn eerste buitenlandse reis als koning worden.

Het soennitische Saudi-Arabië heeft de afgelopen tijd veel doelen in Jemen gebombardeerd om de sjiitische Houthi-rebellen in het land terug te dringen. Dinsdag gaat een humanitair bestand van vijf dagen in. De gevechtspauze is een initiatief van Saudi-Arabië, op aandringen van de VS. De Houthi's hebben ermee ingestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl