NOS Nieuws

Nederlandse ambassadeur na crash: 'Ik had enorm veel geluk'

De Vink: ik heb geluk gehad

"Ik herinner me dat we in een spin kwamen en zette me een beetje schrap. Later zag ik rook en hoorde ik explosies." In een korte video vertelt de Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink over wat hij zich herinnert van de helikoptercrash gisteren in Pakistan. Bij die crash kwamen zeven mensen om, onder wie de ambassadeurs van Noorwegen en de Filipijnen.

De Vink is overgebracht naar een ziekenhuis in Islamabad. Daar zegt hij dat hij zich realiseert dat hij enorm veel geluk heeft gehad dat hij het heeft overleefd. Veel meer weet hij niet meer van de crash "Het ging allemaal ongelofelijk snel."

Hoe De Vink er nu aan toe is, vertelde hij niet. Minister Koenders sprak hem gisteren. Volgens de minister zei de ambassadeur toen dat hij een hoofdwond heeft en brandwonden op zijn benen.

Geen aanslag

Ook andere ambassadeurs die in de helikopter zaten doen hun verhaal. De Maleisische ambassadeur in Pakistan vertelt: "Alles ging goed, maar de laatste minuten begon de helikopter te tollen. Hij ging rond en rond en rond en toen raakte hij de grond. Ik zag dat de piloot en enkele anderen meteen dood waren."

De ambassadeur klom onder de piloot door en wist via een raampje te ontsnappen. "Toen brak er brand uit, met veel rook, en konden we niet veel meer doen".

Na de crash waren er geruchten dat het om een aanslag ging. Maar de Argentijnse ambassadeur is stellig. "Ik kan zeggen dat al die geruchten voor 99,9 procent niet waar zijn. Het is een triest ongeluk."

Slachtoffers

Vandaag, een dag na de crash, was het meteen een dag van nationale rouw in Pakistan. Drie Pakistaanse bemanningsleden zijn vandaag begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl