Het DUO-gebouw in Groningen
NOS Nieuws

'Payrollers' DUO mogen toch blijven

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Joséphine Truijman

    Redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

De 'payroll'-medewerkers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die te horen hadden gekregen dat zij volgend jaar hun baan verliezen, mogen toch blijven. De NOS berichtte eerder vandaag dat DUO een groep van 55 personeelsleden ontslag had aangezegd.

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft nu toegezegd aan haar collega Asscher van Sociale Zaken dat de DUO-payrollers in vaste dienst komen. Voorwaarde is wel dat zij op dit moment werk doen dat als structureel kan worden beschouwd.

Payrollers zijn mensen die door een organisatie zelf worden aangenomen, maar die administratief zijn ondergebracht bij een payrollbedrijf. Het kabinet had vorig jaar besloten in 2016 te stoppen met dit soort goedkope constructies bij de Rijksoverheid, die volgens Asscher zorgen voor "tweederangs werknemers". Hij beloofde dat zij in dienst zouden worden genomen.

"Aanspreken"

Van de 55 payrollers die DUO wilde ontslaan werkten sommigen al zeven of acht jaar voor de dienst. Met het voorgenomen ontslag ging de dienst in tegen het beleid van minister Asscher. Het ontslag wordt nu dus teruggedraaid.

Volgens een woordvoerder van Asscher zal hij ook andere overheden erop aanspreken als die payrollers op straat zetten die al lang werken voor bijvoorbeeld een gemeente, want het is volgens hem niet in de geest van de wet om op deze manier goedkoop uit te willen zijn.

Meer informatie over payrollers bij de overheid? Mail naar josephine.truijman@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl