Premier Netanyahu
NOS NieuwsAangepast

Israël heeft een nieuwe regering

De Israëlische premier Netanyahu heeft een nieuwe coalitie rond. Er is 42 dagen onderhandeld over het vierde kabinet van Netanyahu.

Een paar uur voor de deadline, om middernacht lokale tijd, heeft de religieuze partij Joods Huis zich aangesloten. Daardoor krijgt de regering een minieme meerderheid van 61 van de 120 zetels in het parlement.

Dinsdag wist Netanyahu met zijn Likud-partij een akkoord te bereiken met drie andere partijen, Kulanu, Shas en Yehadut HaTorah.

Netanyahu is nu zeven jaar premier. Zijn nieuwe regering wordt rechtser dan de vorige, zegt correspondent Monique van Hoogstraten. "Netanyahu gaat samenwerken met ultra-orthodoxe partijen die voor hun deelname een hoge prijs hebben gevraagd."

Bredere coalitie?

In het bijzonder heeft partijleider Bennett van Joods Huis heeft veel uit het vuur gesleept. "Hij krijgt het ministerie van Justitie, wat betekent dat daar een uitgesproken havik terechtkomt."

In een eerste reactie zinspeelde Netanyahu erop dat hij nog meer coalitiepartners zal proberen te zoeken. "De 61 zetels die we nu hebben is prima, maar 61-plus is nog beter. We hebben nog een hoop werk te verzetten."

Van Hoogstraten: "De partijtrouw is in Israël niet zo groot. Het wordt dan ook heel spannend of Netanyahu op genoeg steun uit het parlement kan rekenen."

Tegenvallen

Netanyahu won in maart de verkiezingen. De vorming van een nieuwe regering leek makkelijk te worden, maar viel tegen. Deze week koos minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman onverwacht voor de oppositie.

Als de coalitie nu niet rond was gekomen, zou president Rivlin iemand anders hebben moeten vragen een regering te vormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl