Ad Schoofs praat in op een teleurgestelde 'Barney' in 2001.
NOS Sport

Vertrouwen het sleutelwoord bij opmars Van Barneveld

Raymond van Barneveld is bezig aan een enorme opmars. Halverwege maart stond de darter nog onderaan in de Premier League, maar na zijn twee winstpartijen van donderdagavond draait hij weer volop mee in de top. Volgens zijn oude succesmanager Ad Schoofs heeft het allemaal te maken met vertrouwen.

De ommekeer bij Van Barneveld kwam in speelronde zeven tegen zijn rivaal Phil Taylor, de beste darter aller tijden. Taylor gooide die avond een aanzienlijk hoger gemiddelde (115,80 tegen 104,18), maar het was de Nederlander die er op de belangrijke momenten stond en won met 7-4.

Sindsdien verloor Van Barneveld alleen maar van de andere Nederlander, Michael van Gerwen. "Door de winst tegen Taylor kreeg Raymond weer het vertrouwen terug en speelt hij geweldig", aldus de Brabander Schoofs, de begeleider van 'Barney' tijdens zijn gloriejaren tussen 1998 en 2005. De Hagenaar won toen vier wereldtitels.

Raymond van Barneveld heeft het woord 'lui' in het woordenboek laten zetten.

Voormalig manager Ad Schoofs

Geweldig talent, maar lui

Van de eerste vijf partijen dit jaar in de competitie, verloor de darter er maar liefst vier. Daarna won hij er zes van de acht en speelde een keer gelijk. "Raymond heeft het woord 'lui' in het woordenboek laten zetten, zeg ik altijd. Hij is van nature niet vooruit te branden en teert vaak op zijn geweldige talent", vertelt Schoofs. "Maar op dit moment is hij zeker niet lui. Nu zie je terug dat hij er meer voor doet. Hij traint meer en heeft weer zijn plezier in de sport teruggevonden."

Vroeger had de Brabander zo zijn eigen trucjes om zijn pupil te motiveren. "Ik kan me een toernooi herinneren waarin Raymond het in de finale moest opnemen tegen de Engelsman Martin Adams. De wedstrijden werden georganiseerd door het bedrijf dat Van Barneveld destijds sponsorde voor meer dan een miljoen gulden."

Schoofs stapt op Van Barneveld af en vertelt hem dat zijn tegenstander Adams tegen iedereen verkondigde dat hij de Nederlander wel even zou gaan slopen. "Volledig verzonnen natuurlijk, maar de blik in de ogen van Raymond veranderde direct en in de finale vlamde hij tegen Adams."

  • ANP
    Raymond van Barneveld wordt gehuldigd in het stadion van ADO Den Haag na zijn WK-titel in 1999.
  • ANP
    'Barney' door de straten heen van zijn woonplaats Den Haag in 1999.
  • ANP
    Van Barneveld in het Haagse stadhuis na zijn titel in 2003.

'Vijftig procent kans op titel'

Schoofs, die in 2010 kortstondig terugkeerde bij zijn voormalig pupil, denkt dat 'Barney' nu zelfs een favoriet voor de titel is. "In deze vorm zeker. Ik denk dat hij vijftig procent kans maakt. De andere kanshebber is Michael van Gerwen. De rest is niet goed genoeg."

Op 21 mei eindigt de Premier League met de halve finales en de finale. Daarvoor zijn er nog twee speelronden. De top vier gaat door naar de finales. Michael van Gerwen en Dave Chisnall zijn al geplaatst. Van Barneveld speelt nog tegen James Wade en Stephen Bunting, die allebei onderaan staan met 11 punten.

Stand in de Premier League na speelronde 13

DuelsPuntenLegs
1.MICHAEL VAN GERWEN*1422(90-58)
2.Dave Chisnall (Engeland)*1419(84-60)
3.RAYMOND VAN BARNEVELD1416(77-72)
4.Gary Anderson (Schotland)1416(76-72)
5.Phil Taylor (Engeland)1413(75-75)
6.Adrian Lewis (Engeland)1412(66-77)
7.Stephen Bunting (Engeland)1411(70-79)
8.James Wade (Engeland)1411(69-80)
* Geplaatst voor halve finales

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl