NOS Nieuws

Kamp: mijn collega's mogen alles zeggen over gaswet

Kamp: collega's hebben hun handen vrij

Minister Kamp bespreekt in de ministerraad de eis van de Tweede Kamer om minder gemakkelijk een vergunning voor gaswinning af te geven. Kamp verzet zich tegen de wens van de Kamer, maar zegt dat alle PvdA en VVD-ministers "de handen helemaal vrij hebben en kunnen zeggen wat ze willen".

"Dat is de beste basis voor een gedachtewisseling" zei de minister van Economische Zaken voor het begin van de ministerraad.

Een meerderheid van de Kamer inclusief regeringspartij PvdA, wil het mogelijk maken om een gaswinningsvergunning te weigeren als de natuur, het milieu, de veiligheid, de gezondheid en het drinkwater in gevaar zijn. Ook mag er niet geboord worden als de winning kan leiden tot bodembeweging.

Doorvoeren

Kamp ziet hier niets in en noemt de aanpak van de Kamer onzorgvuldig. De minister kan er alleen niet veel tegen doen, omdat de Kamerleden hun wens willen doorvoeren via amendementen op de nieuwe gaswet. Amendementen zijn wetswijzigingen, die een minister of kabinet niet naast zich neer kan leggen. Een minister kan alleen de hele wet intrekken.

Kamp wil inhoudelijk niet zeggen welke opties op tafel liggen. "De diverse mogelijkheden die er zijn zullen we aan de orde stellen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl