Kamp wil de wetswijzigingen van de Kamer vrijdag met zijn collega's bespreken
NOS Nieuws

Kamp wil overleg kabinet over gaswet Kamer

Minister Kamp van Economische Zaken beraadt zich op wetswijzigingen over gaswinning die de Tweede Kamer tegen zijn zin heeft aangenomen. Hij wil de kwestie vrijdag tijdens de ministerraad met zijn collega's bespreken. Voor die tijd wil hij niet inhoudelijk reageren.

De Kamer wil het mogelijk maken om een gaswinningsvergunning te weigeren als de natuur, het milieu, de veiligheid, de gezondheid en het drinkwater in gevaar zijn of de winning kan leiden tot bodembeweging. Ook wordt het recht op inspraak van gemeenten en provincies geregeld.

De Kamer wil ook een 'omgekeerde bewijslast' bij schade door gasboringen. Omwonenden hoeven dan niet te bewijzen dat de schade aan hun huis door gaswinning komt, het gasbedrijf moet bewijzen dat dat niet zo is. Een Kamermeerderheid stemde vandaag voor deze amendementen van de Mijnbouwwet, tegen het advies van Kamp in.

Te snel

Kamp en andere betrokken ministers zoals minister Schultz van Infrastructuur en Milieu werken aan de 'Structuurvisie ondergrond' waarin alle wetten over de bodem moeten samenkomen. De wetswijzigingen van de Tweede Kamer komen volgens minister Kamp te snel. Hij noemt de aanpak van de Kamer onzorgvuldig.

Amendementen zijn wetswijzigingen die de Kamer zelf mag doorvoeren. Anders dan bij moties kan een minister of het kabinet ze niet naast zich neerleggen. Wat een minister wel kan doen is de hele wet intrekken, inclusief de wijzigingen van de Kamer.

Het ministerie van Economische Zaken wil niet toelichten op welke manier Kamp de kwestie in het kabinet wil bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl