NOS Nieuws

Hollande wil militairen misbruikzaak Afrika zwaar straffen

President Hollande vindt dat de Franse militairen die betrokken zijn bij een misbruikzaak in de Centraal-Afrikaanse Republiek zwaar gestraft moeten worden.

Het goede imago van het Franse leger in het buitenland mag niet worden geschaad door het gedrag van enkele militairen, zegt Hollande. "Als ze dat bezoedelen, dan moeten ze keihard worden gestraft om een voorbeeld te stellen."

NOS-correspondent Frank Renout noemt de uitspraak van de Franse president opmerkelijk. Hij wijst erop dat het onderzoek nog loopt.

8 jaar

Een staatssecretaris en andere Franse politici uitten hun grote bezorgdheid nadat bekend was geworden dat er een onderzoek loopt naar militairen die zich in een vluchtelingenkamp bij de hoofdstad Bangui zouden hebben vergrepen aan kinderen tussen 8 en 15 jaar oud.

Volgens de staatssecretaris hebben de militairen een dubbele misdaad begaan als blijkt dat alles klopt. "Ze hebben zich dan schuldig gemaakt aan seksueel misbruik en aan misbruik van hun positie."

Georgië

Zes kinderen hebben vorig jaar tegen VN-vertegenwoordigers gezegd dat ze zijn misbruikt. Ze vertelden dat ook zes andere kinderen in het kamp het slachtoffer zijn geworden van de Franse militairen.

Er zijn inmiddels ook berichten dat VN-militairen uit Georgië bij het schandaal zijn betrokken. Reacties daarop zijn nog niet gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl