NOS Nieuws

'Verkrachtingszaak Franse militairen komt hard aan'

Franse militairen die kinderen misbruikt zouden hebben tijdens een vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek: het komt hard aan in Frankrijk. "Het wordt hier breed uitgemeten in de media", zegt correspondent Frank Renout. De blauwhelmen zouden zich hebben vergrepen aan kinderen tussen 8 en 15 jaar oud.

De Franse justitie doet naar aanleiding van een VN-rapport onderzoek naar de militairen die beschuldigd worden van het misbruik. Dat zou hebben plaatsgevonden in een vluchtelingenkamp in het Afrikaanse land tijdens een vredesmissie anderhalf jaar geleden. De militairen hebben de kinderen in ruil voor eten en geld gedwongen tot seks, staat in het rapport.

Gevlucht

In het rapport staat onder meer de getuigenis van een 9-jarige jongen. "Hij vertelde dat hij op een checkpoint van Franse militairen stuitte, toen hij op zoek was naar eten. Hij werd gedwongen tot seksuele handelingen, voordat hij het eten kreeg. Na het incident is hij in paniek het kamp ontvlucht", zegt Renout.

Volgens de VN-medewerker die het rapport naar buiten bracht, hebben zes jonge kinderen een getuigenis afgelegd. Die spreken van in totaal twaalf slachtoffers van 8 tot 15 jaar. Gisteren werd nog gedacht dat het jongste slachtoffer 9 was. De daden zouden zijn gepleegd door zestien Franse militairen.

In de la

"Het onderzoek is bewust in de la gehouden. Althans, dat heeft de Britse krant The Guardian onthuld", zegt Renout. De krant kreeg het rapport in handen en maakte ook bekend dat een hoge VN-functionaris, een Zweed, is geschorst omdat hij het rapport lekte.

De verklaringen van de kinderen zijn keihard. Er staan zelfs beschrijvingen van het uiterlijk van de militairen in.

Frank Renout, correspondent

Het onderzoek werd doorgespeeld naar de Franse overheid, in de hoop dat die de daders wel zou aanpakken. De Fransen zijn een onderzoek gestart. Er is nog niemand aangehouden.

Uiterlijk

"Strafrechtelijk is er nog niets bewezen. Het onderzoek is nog niet afgerond. Maar de verklaringen van de kinderen zijn keihard. Er staan zelfs beschrijvingen van het uiterlijk van de militairen in. Frankrijk heeft gisteren al laten weten dat als de beschuldigingen kloppen, de daders zwaar gestraft worden", zegt Renout.

De grote vraag is volgens Renout waarom de VN dit stil heeft gehouden. "Was dat omdat de bewijzen niet hard genoeg zijn, of omdat ze mensen in bescherming wilden nemen? Dat weten we niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl