Thom Karremans
NOS Nieuws

Karremans hoopte 'stiekem op strafvervolging'

Direct na de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem reageerde de vroegere Dutchbat-commandant Thom Karremans vanochtend telefonisch vanuit Spanje. Hij noemt de beslissing om niet te vervolgen van "eminent belang".

"Voor alle Dutchbatters en hun familieleden omdat er nu eindelijk een eind komt aan een hele lange periode van onzekerheid, van miskenning en bovenal van onbegrip", zegt Karremans.

Ondanks dat hij niet wordt vervolgd, is er geen vreugde bij hem. "Dan moet ik u enigszins teleurstellen, want ik had eigenlijk stiekem een beetje gehoopt op strafvervolging. Omdat ik niet wil dat de politiek en militair verantwoordelijke personen uit die tijd, de minister-president en de minister van Defensie bijvoorbeeld, alsnog de dans ontspringen na twintig jaar. Ik heb altijd gezegd: 'alle lijken uit de kast'."

Karremans: Ik had stiekem gehoopt op strafvervolging

Ik had willen aantonen dat de hele wereld twintig jaar geleden werkelijk niets heeft gedaan.

Voormalig Dutchbat-commandant Karremans

Hij zegt dat een paar jaar meer door een strafvervolging voor hem ook niet meer had uitgemaakt. In een eventuele rechtszaak had Karremans willen aantonen dat de verantwoordelijkheid van toen ergens anders ligt dan op zijn schouders.

"Bovendien wil ik daarmee aantonen, en dat mag ook weleens gezegd worden, dat twintig jaar geleden de hele wereld, en ik noem expliciet de hele wereld, van de Verenigde Naties tot en met Nederland, niets heeft gedaan, maar dan ook werkelijk niets heeft gedaan om de bevolking te hulp te schieten en Dutchbat III te hulp te schieten. Met alle vreselijke gevolgen van dien die we allemaal kennen."

Naar eigen zeggen is over hemzelf genoeg gezegd de afgelopen twintig jaar "Dat weet men in Nederland wel. Het gaat erom dat mensen die toentertijd politiek en militair verantwoordelijk zijn ook eens keer voor de rechtbank mogen verschijnen en zeggen wat er daadwerkelijk in die periode gebeurd en niet gebeurd is."

'Hartstikke blij'

Oud-Dutchbatter Boudewijn Kok heeft gemengde gevoelens. Aan de ene kant is hij "hartstikke blij" dat Karremans en twee andere oud-officieren vrijgesproken zijn, aan de andere kant procederen de nabestaanden door. "Srebrenica gaat op deze manier nooit voorbij en zal altijd wel een rol in ons leven blijven spelen."

Kok vindt net als Karremans dat de politiek verantwoordelijken en de legerleiding uit die tijd na twintig jaar antwoord moeten geven op de vele vragen die nog open staan. De oud-Dutchbatter zegt dat zij er een beetje makkelijk afgekomen zijn en dat alles op Karremans is afgeschoven. Volgens hem is er in het verleden te weinig aandacht geweest voor hun rol.

'Srebrenica gaat nooit voorbij'

Misschien dat we het dan ooit eens een keer af kunnen sluiten, maar ik ben er bang voor...

Oud-Dutchbatter Boudewijn Kok

Zo wil hij wel eens weten wat er is besproken tussen Karremans in Potocari en de bunker in Den Haag waar minister van Defensie Voorhoeve zat. "Wat is daar besproken en wie heeft uiteindelijk de beslissing genomen om het zo te doen zoals het nu gegaan is. Daar is nog niet echt duidelijk antwoord op."

"Ik denk dat Karremans rust wil, ik denk dat Dutchbat rust wil, ik denk dat ook de nabestaanden een keer rust willen", zegt Kok. "Laten we die rust creëren en al die vragen eens goed en eerlijk beantwoorden. Misschien dat we het dan ooit eens een keer af kunnen sluiten, maar ik ben er bang voor..."

'De Dutchbat-leiding valt niks te verwijten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl