Nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic bij een rechtszaak in 2013
NOS Nieuws

Nabestaanden verbijsterd door uitspraak over Srebrenica

De nabestaanden van de drie vermoorde mannen hebben met verbijstering kennisgenomen van de beslissing van het hof dat oud-Dutchbat-commandant Karremans niet hoeft te worden vervolgd. Dat zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld.

Zegveld spreekt van een teleurstellende uitspraak. "De realiteit die het hof schetst van wat er op 13 juli in Srebrenica gebeurde, staat haaks op de realiteit die mijn cliënten hebben ervaren. Dat was een realiteit van doodsangst uitstaan en absoluut op de compound willen blijven om van je leven verzekerd te zijn."

Verbolgen

"De beslissing van het hof dat de leiding van Dutchbat de drie weg mocht sturen omdat er geen reden was om te vermoeden dat de drie dat met hun leven moesten bekopen, is echt onbegrijpelijk", zegt Zegveld.

Ze is er nog steeds verbolgen over dat er een militair in het hof zat, "die zijn salaris krijgt van het ministerie van Defensie". Zegveld heeft daar ernstig bezwaar tegen gemaakt, omdat de zaak in haar ogen het aanzien van Defensie raakt. Het hof wees haar wrakingsverzoek echter van de hand.

Advocate Liesbeth Zegveld

De advocaat gaat de zaak nu voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Ze moeten onder meer een oordeel vellen over de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van het hof in deze specifieke zaak", zegt Zegveld. Een andere vraag van Zegveld is of het aanvaardbaar is dat het Openbaar Ministerie geen enkel strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl