Oproep aan president Widodo om het leven van Mary Jane Veloso te sparen
NOS Nieuws

Geen genade voor Filipijnse terdoodveroordeelde

De Filipijnse Mary Jane Veloso wordt toch geëxecuteerd in Indonesië. Eerder vandaag beloofde de Indonesische president Widodo aan zijn Filipijnse ambtgenoot Aquino haar zaak op humanitaire gronden nog eens met de procureur-generaal te bespreken.

De procureur-generaal zei tegen persbureau Reuters dat de executie gewoon doorgaat.

De Filipijnse vrouw kreeg gisteren te horen dat ze binnen enkele dagen wordt geëxecuteerd. Ook acht andere buitenlanders en een Indonesiër die vastzitten voor drugssmokkel komen voor het vuurpeloton.

Mary Jane Veloso (30) houdt vol dat ze onschuldig is. Ze zegt dat ze naar Indonesië kwam om als dienstmeisje aan de slag te gaan. Een vriendin van de familie had haar een baan beloofd. Die vrouw werkt volgens Veloso bij een internationale drugsbende. Zij zou stiekem heroïne in haar tas hebben verstopt.

Mogelijk uitstel

Zaterdag kregen twee Australiërs te horen dat ze binnen 72 uur geëxecuteerd zouden worden. De andere terdoodveroordeelden hoorden dat een dag later. Ze komen uit Nigeria, de Filipijnen, Brazilië en Frankrijk. Ook een Indonesiër die vanwege drugssmokkel in de dodencel zit wordt geëxecuteerd.

De Fransman heeft nog een rechtszaak lopen. Ook de Australiërs hebben nog een lopende procedure, maar volgens de procureur-generaal is dat geen reden voor uitstel van de executie.

De terdoodveroordeelden kregen gisteren voor het laatst familie op bezoek. Dat was op het gevangeniseiland ten zuiden van Java waar ze wachten op hun executie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl