In Frankrijk werd dit weekend geprotesteerd tegen de executies
NOS Nieuws

Negen buitenlanders snel voor Indonesisch vuurpeloton

Negen buitenlanders die in Indonesië in de dodencel zitten, hebben te horen gekregen dat ze over drie dagen worden geëxecuteerd. Ze kunnen hun straf op geen enkele manier meer aanvechten, zeggen de Indonesische autoriteiten.

Gisteren werd al bekend dat Indonesië twee Australiërs over drie dagen voor het vuurpeloton zet. Het was toen nog niet bekend wanneer de andere buitenlanders zouden worden geëxecuteerd.

De andere terdoodveroordeelden komen uit Nigeria, de Filipijnen, Brazilië en Frankrijk. Ze zijn allemaal veroordeeld voor drugssmokkel. Ook een Indonesiër heeft daarvoor de doodstraf gekregen; en ook hij wordt over drie dagen gedood.

In de dodencel van de Besi-gevangenis zit ook een Fransman die nog een rechtszaak heeft lopen. Die zaak dient morgen.

Laatste bezoek

Familieleden en consulaire vertegenwoordigers zijn inmiddels op het gevangeniseiland ten zuiden van Java aangekomen. Ze brengen een laatste bezoek aan de terdoodveroordeelden.

De voorgenomen executies brachten een storm van protest teweeg, vooral in Australië, Frankrijk en de Filipijnen. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon riep Indonesië op om de straffen niet uit te voeren.

'Filipijnse Mary Jane is onschuldig'

Consequenties

De Franse president Hollande waarschuwde gisteren voor consequenties. De executie van de Fransman zal diplomatieke en economische gevolgen hebben, zei Hollande. In de stad Metz gingen mensen de straat op om tegen de executie te demonstreren.

In januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië geëxecuteerd, samen met vier buitenlanders en een Indonesische vrouw. In Indonesië zitten 130 mensen in de dodencel; daarvan komt eenderde uit het buitenland. Onder hen is de Nederlander Siegfried Mets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl