Commissaris Batts op de persconferentie
NOS Nieuws

Politie Baltimore geeft fout toe

De politiechef van Baltimore heeft toegegeven dat een zwarte man die om medische hulp vroeg na zijn arrestatie die eerder had moeten krijgen. De 25-jarige Freddie Gray overleed zondag nadat hij een week eerder was opgepakt.

Gray zou tijdens zijn arrestatie meerdere malen om medische hulp hebben gevraagd. In plaats daarvan werd hij geboeid in een arrestantenbusje gezet en kreeg hij pas een half uur na zijn arrestatie hulp. Toen was het te laat en had hij al een nekwervel gebroken volgens zijn advocaat.

'Rough ride'

De agenten hadden hem bovendien geen gordel omgedaan, wat tegen de regels is. Commissaris Anthony Batts zei op een persconferentie dat Gray wellicht het slachtoffer was van een 'rough ride'. Daarbij neemt de bestuurder onverwacht scherpe bochten om de arrestant flink door elkaar te schudden.

De agenten die bij het incident betrokken waren hebben meerdere kansen gemist om medische hulp te regelen voor de man, zei de commissaris op een persconferentie. De rit duurde 30 minuten en de agenten zijn drie keer gestopt onderweg.

Non-actief

Na de dood van Gray waren er demonstraties in Baltimore tegen excessief politiegeweld. De burgemeester van de stad heeft gezegd dat hij de onderste steen boven wil hebben en prees de betogers voor het vreedzaam houden van hun betogingen.

Na eerdere incidenten in andere steden, en dan met name na de dood van Michael Brown in Ferguson, liep het een aantal keren fors uit de hand.

De zes betrokken agenten zijn op non-actief gezet. Justitie onderzoekt het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl