De wijk waar Freddie Gray werd opgepakt is berucht
NOS Nieuws

Justitie VS onderzoekt dood arrestant Baltimore

De Amerikaanse justitie stelt een onderzoek in naar de dood van een arrestant in de stad Baltimore. Freddie Gray, een zwarte man, overleed zondag nadat hij een week eerder met veel geweld was opgepakt.

De 25-jarige Gray werd vorige week aangesproken door agenten in een wijk waar veel drugs worden verhandeld. Gray zette het op een rennen, maar werd achterhaald en in een arrestantenbusje gezet.

Halswervel

Op weg naar het politiebureau zou Gray problemen hebben veroorzaakt, waarop hij met geweld in bedwang werd gehouden. Volgens zijn advocaat brak hij daarbij zijn halswervel. Dat werd hem een week later fataal.

Na de dood van Gray zijn in Baltimore elke dag honderden mensen de straat op gegaan. Ze protesteren tegen het in hun ogen excessieve politiegeweld.

Geschorst

De politie in Baltimore heeft inmiddels zes agenten geschorst. Het onderzoek van justitie zal zich erop richten of er mensenrechten zijn geschonden.

In de Verenigde Staten is de afgelopen maanden een nationale discussie losgebarsten over politiegeweld. Aanleiding was de dood van een zwarte tiener in de stad Ferguson, afgelopen zomer. Erna kwam de politie geregeld in het nieuws met geweldsincidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl