Gebombardeerd wapendepot van de Houthi-rebellen
NOS Nieuws

Ex-president Jemen roept op tot vredesonderhandelingen

De voormalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, heeft de Houthi-rebellen opgeroepen zich terug te trekken uit de gebieden die ze hebben veroverd. In ruil daarvoor zou de Saudische luchtmacht stoppen met luchtaanvallen.

Saleh werd in 2011 uit Jemen verdreven, maar hij heeft nog veel invloed op de legereenheden die samen met de Houthi-rebellen vechten. De opstandelingen hebben inmiddels Salehs opvolger Hadi verdreven, maar hij wordt door de rest van de wereld nog steeds erkend als leider van Jemen.

Veiligheidsraad

In een toespraak die op het tv-station Yemen Today werd uitgezonden, roept Saleh de Houthi's op om "alle besluiten van de VN-Veiligheidsraad te accepteren en uit te voeren en zo een eind te maken aan de agressie van de coalitie-eenheden".

De Veiligheidsraad riep tien dagen geleden de Houthi-rebellen op om onvoorwaardelijk de macht terug te geven aan de regering en zich terug te trekken uit alle veroverde gebieden, met name de hoofdstad Sanaa.

Honderden burgers dood

Volgens de VN zijn er bij de strijd in Jemen inmiddels meer dan duizend mensen omgekomen, onder wie meer dan 550 burgers en 115 kinderen. Zo'n 150.000 Jemenieten zijn op de vlucht geslagen.

Ondanks de aankondiging dat de bombardementen zouden stoppen, is de Saudische luchtmacht doorgegaan met het bestoken van stellingen en wapenopslagplaatsen van de Houthi's.

ex-president Saleh

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl