Een demonstrant verbrandt foto's van de Houthi-leider en oud-president Saleh
NOS Nieuws

Veiligheidsraad eist terugtreden Houthi-rebellen Jemen

De VN-Veiligheidsraad eist dat de Houthi-rebellen in Jemen "per direct en onvoorwaardelijk" de macht teruggeven aan de regering en zich terugtrekken uit alle overheidsgebouwen.

Dat staat in een resolutie die de vijftien leden van de Veiligheidsraad unaniem hebben aangenomen. De Veiligheidsraad wil ook dat het huisarrest van president Hadi en zijn kabinet onmiddellijk wordt opgeheven.

Verschillende Arabische landen pleitten voor het gebruik van geweld tegen de rebellengroep, maar dat is niet opgenomen in de resolutie. De sjiitische strijders worden wel opgeroepen om te gaan praten met de VN-vredesmacht.

De sjiitische Houthi-rebellen grepen anderhalve week geleden de macht in Jemen. Ze stuurden het parlement naar huis en stelden een voorlopig bestuur in. President Hadi was vorige maand al opgestapt.

In elkaar vallen

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei donderdag dat Jemen "in elkaar valt voor onze ogen". De machtsovername door de Houthi's leidt tot felle protesten in het land. Bij gevechten tussen de sjiitische Houthi's en soennieten vielen de afgelopen week tientallen doden.

Onder meer Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben hun ambassades in Jemen gesloten na onlusten in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl