Gewapende Houthi-rebellen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa
NOS Nieuws

Doden bij aanhoudende onrust in Jemen

Bij gevechten tussen Houthi-rebellen en soennieten in Jemen zijn 26 mensen om het leven gekomen. In de provincie al-Bayda in het zuiden van het land werd volgens lokale autoriteiten een zware strijd geleverd. Aan kant van de sjiitische Houthi-rebellen vielen 16 doden, aan kant van de soennieten overleefden 10 strijders het niet.

Het is al maandenlang onrustig in Jemen. Er is lang gestreden om de macht in de hoofdstad Sanaa. Vorige maand stapte president Abd-Rabbu Mansour Hadi op. Uiteindelijk grepen de Houthi-rebellen de macht.

Rustiger is het sindsdien niet geworden in Jemen. Vooral in het zuiden van het land is er woede om de machtsovername. De door Iran gesteunde Houthi-beweging opereert vanuit het noorden van het land. In het zuiden zitten veel soennitische stammen die worden gesteund door Saudi-Arabië.

Ambassades

De onrust is voor veel landen aanleiding hun ambassade in Jemen te sluiten. Vandaag besloten de Verenigde Arabische Emiraten hun personeel terug te roepen. Gisteren sloten Saudi-Arabië, Italië en Duitsland ook hun diplomatieke vertegenwoordiging in Jemen.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk en Nederland deden eerder deze week hetzelfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl