Aardbevingsschade in Slochteren
NOS Nieuws

NAM biedt Groningers excuses aan voor aardbevingsschade

De NAM biedt mensen die problemen hebben door de aardbevingen in het Groningse gaswinningsgebied excuses aan. Directeur Gerald Schotman reageert hiermee op de aanbevelingen in het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in februari presenteerde.

De belangrijkste conclusie daarin was dat de maximale opbrengst op de eerste plaats stond en niet de veiligheid van de inwoners van de provincie Groningen. De OvV onderzocht hoe beslissingen over de gasproductie werden genomen tussen 1963 en 2013 en welke rol de veiligheid daarbij speelde.

Schotman zegt in zijn reactie (.pdf) op dat rapport dat het een feit is dat de gevolgen diep ingrijpen in het leven van de bewoners en dat hij zich daarvan zeer bewust is. "Ik betreur het ten zeerste dat de aardbevingen voor zoveel mensen tot problemen leiden en ik wil daarvoor mijn excuses aanbieden."

Nieuwsgieriger

Verder zegt hij dat hij het betreurt dat er niet eerder diepgaand onderzoek is gedaan naar de veiligheidsrisico's. Dat gebeurde pas na de aardbeving bij Huizinge op 16 augustus 2012. Dat was met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter de krachtigste beving die ooit in Groningen werd gemeten.

"We hadden nieuwsgieriger kunnen zijn naar wat er precies gebeurt in en boven de bodem in Groningen. We hadden meer open kunnen staan voor geluiden van buiten. Dat dat niet is gebeurd, betreur ik."

De NAM meende voor de aardbeving in Huizinge dat er geen aanleiding was om te denken dat de aardbevingen een gevaar voor de veiligheid zouden vormen.

NAM zegt sorry tegen Groningers

Maatregelen

Schotman zal ook andere aanbevelingen uit het OvV-rapport overnemen. Zo zullen bewoners voortaan sneller worden geïnformeerd over nieuwe inzichten. Ook zal dat gebeuren in voor iedereen begrijpelijke taal, belooft Schotman.

De NAM-directeur wijst in zijn reactie ook op de maatregelen die al genomen zijn en nog volgen. De aanstelling van een Nationaal Coördinator Groningen noemt hij een welkome stap bij het uitvoeren van maatregelen en het zoeken naar oplossingen. Schotman belooft met bewoners en andere betrokken partijen stapsgewijs naar oplossingen te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl