Voor 6 miljoen dollar aan ivoor onderschept
In Bangkok is een enorme hoeveelheid ivoor in beslag genomen. Het gaat om 4 ton slagtanden van de Afrikaanse olifant, met een waarde van 6 miljoen dollar. Volgens de Thaise autoriteiten is het de grootste ivoorvangst ooit in dat land.
De slagtanden lagen in tassen in containers, waarin zogenaamd gedroogde bonen zaten. De containers waren afkomstig uit de Democratische Republiek Congo en hadden als bestemming Laos. Thailand is een belangrijk doorvoerland voor ivoorsmokkelaars.
De slagtanden zijn op 18 april ontdekt, nadat er een tip was binnengekomen over een illegale scheepslading. De eigenaar van de lading staat geregistreerd in Laos. De autoriteiten daar worden geïnformeerd, zodat er actie tegen het bedrijf kan worden genomen.
"Dit is de grootste inbeslagname uit de Thaise geschiedenis", zegt een medewerker van de Thaise douane. "We denken dat het de bedoeling was om het ivoor te verkopen aan klanten in China, Vietnam en Thailand."
Een groot deel van het ivoor dat Thailand wordt binnengesmokkeld, verandert in ornamenten die worden verscheept naar China en Vietnam, waar grote vraag is naar het product.
China kondigde eerder dit jaar een verbod aan op houtsnijwerk dat gemaakt is van de slagtanden van Afrikaanse olifanten. Dat gebeurde na een bezoek van de Britse prins William, die zich bezighoudt met het welzijn van dieren.
Thailand staat onder grote druk om iets te doen aan de handel in ivoor. Op de laatste CITES-bijeenkomst, waar tachtig landen elke drie jaar de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleren, is bepaald dat Thailand te maken krijgt met sancties als de ivoorhandel niet wordt aangepakt.
Sancties zullen grote invloed hebben op het land: producten waar veel geld mee wordt verdiend, zoals orchideeën en exotisch hout, mogen dan niet meer worden geëxporteerd.
In januari werd er daarom in Thailand nieuwe wetgeving geïntroduceerd: het is verboden om in ivoor te handelen.
Volgens CITES zijn in 2013 ruim 20.000 Afrikaanse olifanten gedood voor hun ivoor. Er leven er nog zo'n 500.000 in het wild.