NOS NieuwsAangepast

Olifant op de agenda in Thailand

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn vertegenwoordigers van 178 landen bij elkaar gekomen om te praten over bedreigde diersoorten. Olifanten, ijsberen en neushoorns staan hoog op de agenda.

De bijeenkomst vindt plaats in het kader van het Cites-verdrag. Tachtig landen sloten dat verdrag in 1973, om de handel in bedreigde plant- en diersoorten te reguleren en te voorkomen dat soorten zouden uitsterven. Zo'n 35.000 soorten worden met het verdrag beschermd.

Handel in ivoor

Bij de opening van de conferentie maakte de Thaise premier bekend ivoorhandel in het land te verbieden. Nu is de handel in ivoor van Thaise olifanten legaal. Criminelen maken van die regeling gebruik om ook ivoor van Afrikaanse olifanten aan te bieden. Vanwege de grote vraag naar ivoor worden steeds meer olifanten door stropers afgemaakt.

Ook de ijsbeer staat op de agenda. De Verenigde Staten willen dat de handel in de huid en andere jachttrofeeën van het dier wordt verboden. Canada en Rusland verzetten zich daar tegen. In Canada worden jaarlijks honderden ijsberen door jagers geschoten.

Over de aanpak van de handel in hoorns van de neushoorn zijn de landen het niet eens. Die handel is verboden, maar volgens sommige onderzoekers zou legaliseren kunnen helpen om stropen tegen te gaan.

Eigen stemgedrag

De landen nemen ook hun eigen stemgedrag onder de loep. Nu gebeurt dat in het geheim, maar volgens critici leidt dat er toe dat landen commerciële belangen stiekem voor dierenwelzijn laten gaan. Er ligt een voorstel op tafel om voortaan in het openbaar te stemmen.

De Cites-conferentie (Engels, pdf) wordt een keer in de drie jaar gehouden. Volgens deskundigen worden zo veel soorten met uitsterven bedreigd, dat de conferentie van dit jaar de belangrijkste in de geschiedenis van het verdrag is.

De bijeenkomst in Bangkok duurt tot 14 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl