Havana, Cuba
NOS Nieuws

Nederlandse bedrijven ruiken kansen in Cuba

Een twintigtal Nederlandse bedrijven zijn deze week in Cuba op zoek naar handelsmogelijkheden. Het gaat om een verkennend bezoek, niet om een formele of een echte handelsmissie. Sommige bedrijven zijn bovendien al meerdere keren in Cuba geweest.

Er waren zo veel bedrijven geïnteresseerd in het bezoek dat niet iedereen mee kon, zegt organisator Jochum Haakma. De meeste namen van de bedrijven die mee zijn, houdt hij geheim "uit concurrentieoverwegingen". Het gaat om bedrijven uit onder meer de baggerindustrie, de maritieme sector, de landbouw, de energiesector en de medische sector.

"Ik kom hier allerlei ondernemers tegen die ook buiten de missie om al actief zijn en rondkijken." Zo staat Philips op een grote medische beurs in Havana, die vandaag van start gaat.

De bedrijven bezoeken de lokale industrie en de autoriteiten. "De betrekkingen gaan langzamerhand naar een meer normale relatie en dat kan enorme mogelijkheden opleveren voor het Nederlands bedrijfsleven om hier aan de bak te komen." zegt Haakma op NOS Radio 1.

Vertrouwen

Voor bedrijven was het vijftig jaar lang lastig om handel te drijven met Cuba vanwege het Amerikaanse handelsembargo. De VS is bezig de handelsverboden te versoepelen.

Waarschijnlijk sluiten de Nederlandse bedrijven nog geen contracten af. "Daarvoor is het te vroeg. Het embargo is er nog, we moeten eerst wachten tot het verdwijnt en het systeem verandert niet overnight", zegt Haakma. "Maar je moet er wel snel bij zijn, de Amerikanen zwermen al rond, maar het is een kwestie van vertrouwen opbouwen."

Het Nederlandse bezoek aan Cuba duurt tot en met donderdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl