Een vrouw rookt een Cubaanse sigaar
NOS Nieuws

Cubaanse sigaren mogen VS weer in

Ze waren hét symbool van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba: Cubaanse sigaren. Een verboden luxeproduct, dat toch vaak heimelijk werd ingevoerd. Nu zijn ze niet meer verboden in de VS.

De Amerikaanse overheid versoepelt vandaag het handels- en reisverbod met Cuba. Zo wordt het Amerikanen makkelijker gemaakt naar Cuba te reizen en mogen ook producten mee terug worden genomen.

Souvenirs

Amerikanen hebben straks geen speciale vergunning meer nodig als ze naar Cuba willen voor bijvoorbeeld educatieve of religieuze redenen. Toerisme is officieel nog niet toegestaan, maar iedereen gaat ervan uit dat ook dat in de toekomst zal worden toegestaan.

Reizigers mogen ook voor 400 dollar aan souvenirs mee terug nemen naar de VS, waaronder 100 dollar aan tabak of alcohol. Cubaanse rum en sigaren worden dus weer mondjesmaat toegelaten.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines wil vanuit Houston en Newark op Cuba gaan vliegen. Er wordt nog gewacht op goedkeuring van de overheid.

Gevangenen vrijgelaten

Het Amerikaanse handelsembargo geldt al sinds de jaren vijftig, toen de communist Fidel Castro aan de macht kwam. De afgelopen maanden spraken de VS en Cuba over het aanhalen van de banden. President Obama redeneerde dat de geschiedenis had uitgewezen dat de sancties niet werkten.

Het embargo wordt nu verlicht omdat Cuba recentelijk 53 politieke gevangenen en een Amerikaan heeft vrijgelaten. In ruil daarvoor liet de VS enkele Cubanen gaan.

Een Cubaan maakt sigaren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl