NOS Nieuws

'Seniorendagen zijn leeftijdsdiscriminatie'

Werkgevers willen af van seniorendagen

Seniorendagen zijn niet meer van deze tijd. Dat zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. "Het is ook strijdig met de wetgeving: feitelijk is het leeftijdsdiscriminatie."

Volgens Verhulp zijn de 'ouwelullendagen' iets uit de oude doos. "Er is inmiddels zoveel veranderd. Seniorendagen worden heel generiek toegekend, aan een hele leeftijdsgroep. Maar het is helemaal niet vanzelfsprekend dat de hele groep er behoefte aan heeft."

Behoeftes

Wat veel beter zou passen, ook gelet op de wetgeving voor gelijke behandeling, is een systeem waarbij vrije dagen worden toegekend op individuele basis. Een heleboel oudere mensen vinden het volgens Verhulp juist geweldig om vijf dagen in de week te werken.

"En die kunnen dat ook heel goed. Dan is er geen enkele reden om aan deze mensen seniorendagen toe te kennen. Kijk gewoon wat de individuele behoeftes aan vrije dagen zijn en verdeel op basis daarvan de dagen."

De klacht van de belastingdienst is niet terecht. Die werknemers hebben ooit salaris ingeleverd om deze vrije dagen mee te betalen

Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Onterecht

Verhulp staat niet achter de kritiek van directeur-generaal Veld van de Belastingdienst, dat er door alle seniorendagen bij de fiscus voor 800 manjaren aan werk blijft liggen. "Die klacht is niet terecht. Dat is gewoon het gevolg van afspraken die gemaakt zijn over de arbeidsvoorwaarden. Die werknemers hebben ooit salaris ingeleverd om ervoor te zorgen dat deze dagen betaald konden worden."

Dat Veld van het systeem van de seniorendagen af wil, daarvoor heeft Verhulp wel begrip. "Maar dan zal hij de werknemers wel een vergelijkbaar alternatief moeten kunnen bieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl