NOS Nieuws

'Ouwelullendagen' kosten Belastingdienst 800 manjaren

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

Door de extra vrije dagen voor oudere werknemers blijft er bij de Belastingdienst jaarlijks enorm veel werk liggen. Het gaat om werk dat door 800 ambtenaren in een jaar kan worden gedaan. Daarover klaagt directeur-generaal Veld van de Belastingdienst in een recent intern bericht aan zijn werknemers. Bij de fiscus werken ruim 30.000 mensen.

Veld zegt iedereen zijn vrije dagen te gunnen, maar is bezorgd over de grote effecten van de ouderendagen op zijn sterk vergrijsde dienst.

De directeur-generaal spreekt niet alleen namens zichzelf. In de huidige onderhandelingen over een nieuwe cao voor de rijksambtenaren stelt minister Blok voor dit soort regelingen voor oudere werknemers (in de volksmond 'ouwelullendagen') af te bouwen tot nul. Het geld dat zo wordt bespaard, wil Blok gebruiken voor regelingen waar ook jonger personeel van kan profiteren.

Trend

Volgens werkgeversvereniging AWVN speelt Blok hiermee in op een trend. "We zien alleen maar cao's waarin dit soort maatregelen qua aantal en omvang afneemt", zegt Jannes van der Velde van AWVN. "En geen cao's waar ze er juist bij komen."

Zo werd er enkele maanden geleden een cao afgesloten voor de recreatiesector (bijna 24.000 werknemers) waarin weliswaar de speciale vrije dagen blijven voor de mensen die nu 50 jaar of ouder zijn. Maar voor werknemers onder die leeftijdsgrens verdwijnen die, om plaats te maken voor een uitbreiding van het verlofsparen. En ook de FNV verruilde drie jaar geleden al de seniorenregeling voor een 'levensfasebudget', waarmee je op iedere leeftijd tijdelijk korter kunt werken.

"Veel afgenomen"

Toch kreeg directeur-generaal Veld op het interne discussieforum van de Belastingdienst veel kritiek. “Wij ouderen zijn direct na school begonnen en komen ruim aan de 45 dienstjaren", schrijft een werknemer. "Door de PAS (de extra vrije dagen, red.) kunnen we blijven functioneren."

"In de loop van de jaren is ons al veel afgenomen", schreef een andere medewerker. "En ondertussen hebben we al jaren geen loonsverhoging", een verwijzing naar het feit dat de rijksambtenaren inmiddels al vier jaar zonder cao zitten.

Dienstbelang

Ambtenaren die 57 worden, kunnen vanaf dat moment bij het Rijk een kleine 16 procent minder gaan werken. Dat kost ze brutoloon, maar relatief weinig. Als ze op hun 57ste in de regeling stappen, gaat er 5 procent van het salaris af. Doen ze dat op hun 63ste, dan is het nog maar 1 procent. Alle ambtenaren komen voor deze regeling in aanmerking, maar de werkgever heeft wel het recht daar een stokje voor te steken "als het dienstbelang in het geding komt".

Rond de 10.000 van de 108.000 rijksambtenaren maken gebruik van de regeling. Dat is bijna de helft van de 57-plussers bij het Rijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl