NOS Sport

Wat individueel niet lukt, lukt in de Fed Cup wel

Gezelligheid is het geheim van het Fed Cup-team

Het Nederlandse vrouwentennis is grillig. Individueel presteren de dames ondermaats, maar in Fed Cup-verband gaat het crescendo. Hoe komt dat? De sleutelwoorden zijn gezelligheid, lol en een goede sfeer. Komend weekend in de confrontatie met Australië kan dat wederom van cruciale betekenis zijn.

"We hebben het gewoon leuk samen", beaamt Arantxa Rus. "Ook buiten de baan. Dan ga je automatisch wat beter spelen." Kopvrouw Kiki Bertens: "De teamsfeer is gewoon supergoed. Het is gelijk weer gezellig."

Haarhuis doet iets heel erg goed

Captain Paul Haarhuis heeft zijn speelsters slechts een paar weken per jaar onder zijn hoede. Hij doet daarin blijkbaar iets heel erg goed. Na zes overwinningen op rij speelt Oranje dit weekend op een gravelbaan in de Maaspoort een play-off tegen Australië voor promotie naar de wereldgroep.

De teamsfeer is volgens Haarhuis een van de weinige dingen die hij in de korte periode dat hij de speelster bij elkaar heeft, kan beïnvloeden. Hoe doet hij dat dan?

"Door met ze te praten en goed te trainen", aldus Haarhuis. "En erop letten dat ze de juiste ballen slaan en dat het voetenwerk goed is." Bertens: "Maar ook het mentale gedeelte. Je kan met alles bij hem terecht."

Dat vind ik wel een goed idee, ja. Zeker.

Arantxa Rus wil Paul Haarhuis best op de WTA Tour mee hebben

Rus wil Haarhuis graag op de WTA Tour zien

Bertens speelde dit jaar acht WTA-toernooien en vijf keer werd ze in de eerste ronde uitgeschakeld. Rus werd bij twee WTA-toernooien toegelaten en twee keer vloog ze er in de eerste ronde uit. Beide speelsters kunnen Haarhuis goed gebruiken op de WTA Tour.

"Dat vind ik wel een goed idee", zegt Rus. Bertens, die momenteel zonder coach zit nadat ze onlangs de samenwerking met Christiaan de Jong heeft verbroken, lacht geheimzinnig: "Ik heb echt geen idee hoe dat gaat lopen allemaal. Wie weet."

Mogelijk doelt Bertens op het commerciële team dat Haarhuis bezig is op te zetten. Als dat lukt, zou hij op die manier op de WTA Tour meer van betekenis kunnen zijn voor de speelsters van het Fed Cup-team.

Paul Haarhuis geeft aanwijzingen aan de speelsters van het Fed Cup-team

Wereldgroep

Eerst maar eens de strijd aangaan met Australië, dat met Samantha Stosur en Casey Dellacqua twee speelsters uit de top-50 heeft. "We hebben een kleine kans, maar er is een kans. Als de meiden goed spelen, zit een stunt erin", denkt Haarhuis.

Promotie naar de wereldgroep met slechts één speelster in de top-100 (Bertens staat 86ste), dat zou een prestatie van formaat zijn. Nederland maakte in 1998 voor het laatste deel uit van de wereldgroep. In 1968 en 1997 verloor Oranje de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl