NOS Nieuws

Huisartsen voeren opnieuw actie tegen zorgverzekeraars

De groep huisartsen die vorige maand het manifest Het roer moet om opstelde, vindt verdere contractbesprekingen met zorgverzekeraars zinloos. Volgens de artsen luisteren de verzekeraars niet.

Het manifest wordt door bijna 7400 van de 11.345 huisartsen in Nederland gesteund. Vanavond voeren de huisartsen om twee minuten voor twaalf actie bij het hoofdkantoor van Zorgverzekeraars Nederland in Zeist. Het manifest speelt een belangrijke rol daarbij.

In maart werd al actiegevoerd bij het ministerie van Volksgezondheid, en op hoofdkantoren van zorgverzekeraars.

VGZ

Vorig jaar was er ook al veel discussie over de contracten die huisartsen moeten afsluiten met zorgverzekeraars. In de regio's waar VGZ de grootste verzekeraar is, weigerden veel huisartsen in eerste instantie het contract te tekenen. Uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging bleek toen dat veel huisartsen de contracten niet durven te weigeren.

Volgens de huisartsen is hun onderhandelingspositie te zwak. De huisartsen mogen niet samen onderhandelen, of iemand inschakelen die dat voor hen doet. Daardoor staan ze er bij de contractbesprekingen alleen voor.

Dat brengt hen in een lastige positie, omdat er in de contracten soms passages staan waar zij principiële bezwaren tegen hebben. Maar als ze niet tekenen, krijgen ze voor bepaalde ingrepen geen vergoeding meer van de verzekeraar waarmee ze een contract hebben gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl