Jordan Spieth krijgt als winnaar van de Masters het groene jasje
NOS Sport

Spieth, dé uitdager van Rory McIlroy

Hij is inmiddels uitgegroeid tot 'the next best thing', wordt gezien als een groot, aanstormend golftalent en geldt als dé concurrent voor Rory McIlroy de komende jaren: Jordan Spieth.

Een bescheiden, normale jongen uit een sportieve familie uit Texas, maar niet met ouders die golf speelden. Een sportfan: Spieth is gek op honkbal (Texas Rangers) en American football (Texas Longhorns en Dallas Cowboys) en daarnaast ook een groot fan van countrymuziek.

De kersverse Masters-winnaar is pas 21 jaar, maar een groot kampioen in wording. Na Tiger Woods (die slechts een paar maanden jonger was) is Spieth de jongste winnaar van de Masters in Augusta. En zo zijn er meer vergelijkingen te maken tussen de twee Amerikanen.

Debuut

Spieth won twee keer de amateurtitel bij de junioren (iets dat alleen Woods ooit lukte), debuteerde in 2012 als prof en werd de jongste PGA-winnaar in 82 jaar toen hij de John Deere Classic als 19-jarige won in 2013. Door die zege werd Spieth volwaardig lid van de PGA Tour en is sindsdien niet meer weg te denken van de Amerikaanse Tour, waar hij record na record verbreekt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
2013: Jordan Spieth wint de John Deere Classic als jongste golfer ooit in 82 jaar

Tijdens zijn tweede deelname aan de Masters (vorig jaar debuteerde hij met een tweede plaats) verbrak Spieth bijna alle records. De Amerikaan sloeg een record van 28 birdies in vier dagen. Verder is hij pas de vijfde speler in de historie van het toernooi die op alle dagen de leiding alleen in handen had. Dat gebeurde voor het laatst in 1976.

Het is opnieuw een herinnering aan Tiger Woods, die op dezelfde leeftijd snel de nummer één positie op de wereldranglijst wist te veroveren. Spieth is hard op weg, hij stond al ruime tijd op de vierde plaats, maar stijgt dankzij de zege in Augusta naar plek twee, achter dat andere grote talent: Rory McIlroy.

Concurrentie

De 25-jarige Ier en de 21-jarige Amerikaan kunnen de komende jaren het golftoneel gaan bepalen. "Rory heeft al vier majors gewonnen", vertelt Spieth. "Daar kan ik alleen nog van dromen. Ik zal nooit zo ver kunnen slaan als hij, dus dat moet ik met andere dingen compenseren."

Spieth heeft verder alleen maar complimenten voor McIlroy. "Hij is ontzettend aardig en een waardige nummer één van de wereld. Ik zie er naar uit om met hem te spelen in de toekomst en te zien of we aan elkaar gewaagd zijn."

Jordan Spieth en Rory McIlroy bij de Masters in 2014

Vorig jaar werd Spieth geselecteerd voor het Amerikaanse team in de Ryder Cup en speelde hij een goed toernooi, ondanks dat de Verenigde Staten van Europa verloren. Samen met de 24-jarige Patrick Reed haalde hij veel punten binnen in vergelijking met de 'oude' garde.

Het contrast tussen de oude en nieuwe generatie golfers was goed zichtbaar bij de Hero World Challenge in 2014. Spieth speelde daar rechtstreeks tegen Woods die het toernooi als laatste eindigde, terwijl Spieth er met de overwinning vandoor ging.

"Hij heeft talent", merkte Woods toen op. "Hij slaat de bal ver. Fenomenale putter." Spieth verbeterde daar met 26 slagen onder par het baanrecord dat op naam stond van Woods (266).

  • ANP
    2014: Jordan Spieth poseert met de trofee van de Hero World Challenge
  • EPA
    2014: Jordan Spieth wint Australian Open

Records

De overwinningen in de nog jonge carrière van Spieth gaan meestal gepaard met records. Bij het winnen van de Australian Open in 2014 sloeg hij een baanrecord van 63 slagen, 8 onder par en in San Diego vestigde hij een nieuw toernooirecord met 26 onder par.

En als de Amerikaan een toernooi niet wint, wordt er door journalisten toch gesproken over 'fenomenaal spel', rijgt hij birdies aaneen en eindigt hij vaak als tweede of ergens in de toptien.

  • AFP
    Michael Greller (l) feliciteert Jordan Spieth
  • AFP
    Overleg tussen Jordan Spieth en Michael Greller (r) bij de Masters
  • AFP
    Jordan Spieth en Michael Greller bekijken de baan in Augusta

Caddie

Ondanks alle records, complimenten en schouderklopjes blijft de Texaan bescheiden, soms zelfs een beetje verlegen. Opmerkelijk is ook dat hij al vanaf zijn amateurperiode dezelfde caddie aan zijn zijde heeft: de 37-jarige Michael Greller.

Greller was niet eens een professionele caddie, maar werkte als wiskundeleraar en was in zijn vrije tijd op de golfbaan te vinden. Spieth en Greller leerden elkaar kennen tijdens een amateurtoernooi op de golfbaan waar Greller altijd speelde en het klikte.

Focus

Dat was het begin van zijn carrière als caddie en het einde van zijn lerarenbestaan. Spieth kreeg na zijn eerste successen als prof veel aanbiedingen van professionele caddies, maar hij wilde Greller bij hem op de baan.

Dat bleek ook op de Augusta National Golf Club in Georgia. In zijn winnaarsspeech bedankte Spieth Greller voor zijn hulp om gefocust te blijven. Als de Masters iets duidelijk hebben gemaakt, is dat een grote kampioen in de maak is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl