NOS Nieuws

Obama en Castro bellen met elkaar

President Obama en de Cubaanse president Raúl Castro hebben elkaar telefonisch gesproken in de aanloop naar de OAS-top in Panama, dit weekend. Voor zover bekend was het pas de tweede keer in vijftig jaar tijd dat een leider van de VS overleg voerde met zijn Cubaanse collega.

De verwachting is dat Obama en Castro elkaar tijdens de top ook persoonlijk zullen ontmoeten. Er staat geen officiële afspraak op de agenda, maar de kans is groot dat ze elkaar in de marge van de top tegenkomen.

Over de inhoud van het telefoongesprek is niets bekendgemaakt. Het Witte Huis wil er niets over zeggen en Cubaanse staatsmedia melden alleen dat er een gesprek is geweest.

Geen bezwaar

Eerder vandaag spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen elkaar al voorafgaand aan de OAS-top. Die top, van de Organisatie van Amerikaanse Staten, wordt eens in de drie jaar gehouden. Het is deze editie voor het eerst dat de VS geen bezwaar maakt tegen de aanwezigheid van Cuba.

De afgelopen tijd zijn de betrekkingen tussen de VS en Cuba flink verbeterd. Zo is het makkelijker geworden voor Cubanen en Amerikanen om tussen de twee landen te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl