Eerste topoverleg VS en Cuba in 50 jaar

Obama en Castro in Panama

Voor het eerst in ruim een halve eeuw is er topoverleg tussen Cuba en de Verenigde Staten. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen spreken elkaar voorafgaand aan de OAS-top in Panama.

Sinds de Cubaanse Revolutie, eind jaren 50, hebben de landen niet meer op zo'n hoog niveau contact gehad. President Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro maakten eind vorig jaar al bekend dat de landen meer toenadering willen zoeken.

De laatste keer dat er op hoog niveau werd gesproken was in 1959, toen toenmalig vice-president Nixon de nieuwe premier Fidel Castro van Cuba ontmoette.

Obama en Castro?

De OAS-top, van de Organisatie van Amerikaanse Staten, wordt eens in de drie jaar gehouden. Dit is de eerste keer dat de VS geen bezwaar maakte tegen de aanwezigheid van een Cubaanse afvaardiging.

Er wordt veel gespeculeerd of Castro en Obama zelf ook handen zullen schudden. Hoewel er geen officiële afspraak op de agenda staat, is de kans groot dat ze elkaar in de marge van de top tegenkomen.

Obama en Castro ontmoetten elkaar in 2013 ook al eens tijdens de begrafenis van Nelson Mandela. Toen schudden de twee leiders elkaar kort de hand.

Obama zocht Castro op toen hij naar het podium liep tijdens de plechtigheid

Terrorismelijst

De kans op een vriendelijke ontmoeting lijkt te zijn toegenomen omdat Obama heeft laten doorschemeren dat hij Cuba wel van de lijst wil halen van landen die terrorisme steunen. Dat zou betekenen dat de eilandnatie meer toegang krijgt tot het internationale betalingsverkeer.

Minder hartelijk zal de omgang met de Venezolaanse leider Maduro zijn. Hij vindt dat Obama zich te veel met de binnenlandse politiek van Venezuela bemoeit, omdat hij kritiek had toen Maduro oppositieleden liet opsluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl