Rusland doet steeds meer militaire oefeningen op zee.
NOS Nieuws

Scandinavische militairen samen tegen Poetin

De Scandinavische landen gaan intensief militair samenwerken. Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland willen een vuist maken tegen Rusland.

De landen noemen Rusland de grootste bedreiging voor de veiligheid in Europa. Ze zeggen zich niet te baseren op president Poetins retoriek maar op zijn daden, zoals zijn bemoeienis met Oekraïne en de annexatie van de Krim.

De Scandinavische landen gaan inlichtingen uitwisselen en gegevens over bijvoorbeeld het luchtruim. In mei houden ze een gezamenlijke militaire oefening in Lapland.

Oostzee

Scandinavië is bezorgd over de toegenomen Russische activiteit in de Oostzee, tussen Rusland en Scandinavië. De Russische vloot doet daar de laatste tijd geregeld grootschalige oefeningen.

Niet alle Scandinavische landen zijn lid van de NAVO. Zweden en Finland zijn geen lid, omdat ze neutraal willen blijven.

In augustus sloten Zweden en Finland wel een overeenkomst met de NAVO, waarin werd afgesproken dat NAVO-troepen kunnen worden ingezet bij rampen, onrust en bedreigingen. Ook dat akkoord kwam tot stand vanwege de Russische dreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl