Russische oorlogsschepen
NOS Nieuws

Rusland kondigt grote vlootoefening aan

President Poetin heeft opdracht gegeven voor grootschalige oefeningen van de noordelijke vloot van Rusland. Bij de oefeningen zijn 38.000 militairen, 41 oorlogsschepen, zo'n 15 onderzeeërs en 110 vliegtuigen betrokken.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Rusland zijn militaire activiteiten opschroeft. Vorige maand begon Rusland met omvangrijke oefeningen in het zuiden van het land. Die oefeningen zijn onder meer in de Kaukasus en op de Krim, het schiereiland dat Rusland vorig jaar inlijfde.

De noordelijke vloot is verantwoordelijk voor de verdediging van het noordwesten van Rusland. Vanuit bases aan de Barentszzee en de Noorse Zee bestrijkt de vloot de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan.

Bedreigingen

Poetins besluit werd bekendgemaakt door minister Sjojgoe van Defensie. Volgens Sjojgoe zijn de oefeningen nodig vanwege "nieuwe uitdagingen en bedreigingen van de militaire veiligheid".

Details gaf Sjojgoe niet, maar het besluit heeft waarschijnlijk alles te maken met de slechte betrekkingen tussen Rusland en het Westen. Onlangs kwam de NAVO met nieuwe beschuldigingen dat Rusland de rebellen in Oost-Oekraïne bewapent.

Speculaties

De mededeling komt op de dag dat alle ogen van de wereld op Rusland en president Poetin zijn gericht. Poetin heeft zich al een tijd niet meer in het openbaar laten zien, wat leidde tot speculaties over onder meer zijn gezondheid, zijn privéleven en zijn politieke macht.

Vandaag kan Poetin aan alle onduidelijkheid een einde maken. Hij moet zich dan vertonen met zijn Kirgizische ambtgenoot, die in Sint-Petersburg op bezoek komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl