NOS Nieuws

Hoofdverdachte Bulgarenfraude zit in buitenland

Verdachte toeslagenfraude is gevlucht

De hoofdverdachte in de zaak van de zogenoemde Bulgarenfraude is vandaag niet bij de rechtszaak tegen hem. De advocaat denkt dat hij in het buitenland zit. Hij kan niet namens de verdachte spreken, omdat de man hem niet heeft gemachtigd.

De advocaat heeft ook in de aanloop van de zitting rond de toeslagen geen contact met zijn cliënt gehad. De verdachte was onder voorwaarden vrijgelaten.

Mensenhandel

Drie verdachten zijn vandaag wel aanwezig in de rechtszaal. Een verdachte werd dinsdag aangehouden in de buurt van de grens met Duitsland, op verdenking van mensenhandel. Hij had een meisje van 18 bij zich die in Nederland seksuele diensten zou gaan verlenen.

Het Openbaar Ministerie wil dat deze verdachte, die ook onder voorwaarden vrij was, weer in hechtenis wordt genomen.

Tenlastelegging

In totaal worden zes verdachten vervolgd voor drie feiten: valsheid in geschrifte, oplichting voor een bedrag tot 3,4 miljoen euro en witwassen. Maandag komt het OM met zijn eis.

Een van de verdachten heeft vandaag voor de rechter verklaard dat hij de hoofdverdachte wel kende, maar dat hij niet wist waar die mee bezig was. Hij geeft toe dat hij geld heeft opgenomen, maar dat hij spijt heeft.

Een andere verdachte verklaarde dat hij niet wist dat de aanvragen voor de toeslagen vals waren. Deze verdachte verklaarde ook dat hij zelf nooit formulieren heeft ingevuld, dat zou ook niet kunnen omdat hij niet kan lezen en schrijven.

Busreizen

Er is nog niets teruggevorderd van het geld dat door de Bulgarenfraude verdween. Bulgaren kwamen met georganiseerde busreizen naar Nederland, waar ze zich inschreven op een Nederlands adres.

Vervolgens openden ze bankrekeningen en vroegen ze toeslagen aan waar ze geen recht op hadden. Het geld ging naar criminelen. Het zou om meer dan 1500 valse aanvragen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl