Aanvraag van toeslagen
NOS Nieuws

Zaak Bulgarenfraude zonder hoofdverdachte

Vandaag staan zes verdachten van de Bulgarenfraude voor de rechter. Althans, dat was de bedoeling, maar de hoofdverdachte is er niet bij. Vlak voor aanvang van de rechtszaak vertelde zijn advocaat al dat hij dat vermoedde. "We laten ons verrassen", zei hij. "Maar ik heb de laatste tijd geen contact met hem gehad, dus ik denk niet dat hij er is."

De zaak staat bekend als de 'Bulgarenfraude', omdat vooral Bulgaren op grote schaal bleken te frauderen met toeslagen. Ze schreven zich in op Nederlandse adressen, openden bankrekeningen en vroegen onder meer zorg- en huurtoeslag aan. Naar schatting werd er zo'n 3,4 miljoen euro aan onterechte toeslagen uitgekeerd. Maar het waren niet alleen Bulgaren; zo is de cliënt van Spigt een man van Turks-Nederlandse afkomst.

Vertrokken

De man moest weliswaar zijn Nederlandse paspoort inleveren, maar kon toch vertrekken omdat hij twee nationaliteiten heeft en dus ook twee identiteitsbewijzen. "Dus hij is weg", zegt Spigt. Of de man geld heeft meegenomen, weet de advocaat niet.

Zijn cliënt wordt verdacht van witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte. "Het Openbaar Ministerie zal proberen hard te maken dat er geld is opgenomen afkomstig van toeslagen. Dat geld zou hij voor zichzelf hebben gebruikt en dan was je het als het ware wit."

Honderden aanvragen

De man zou zo'n 1500 aanvragen hebben gedaan vanaf meerdere computers en daarmee zou ongeveer 2,3 miljoen aan onterechte toeslagen zijn uitgekeerd. Dat geld is niet allemaal naar hem gegaan, zegt zijn advocaat. "Dat is ook naar mensen gegaan die de toeslagen toegewezen hebben gekregen en daarna uit Nederland zijn vertrokken."

Het wordt moeilijk straks zijn cliënt te verdedigen in de rechtszaak. "Als hij er niet is, mag ik in de rechtbank niets zeggen." De advocaten van de verdachten die er wel zijn, krijgen wel spreektijd. Spigt is bang dat zijn cliënt daardoor de schuld krijgt van alles en dat de mensen die "hun zakken hebben gevuld" zeggen niets te hebben gehad. Een weerwoord kan hij dan niet geven.

Terugvorderen

Spigt heeft er een hard hoofd in dat het geld ooit terugkomt. "Er zijn veel mensen die het geld al uitgegeven hebben en om dat terug te halen, ik denk dat dat een hele moeilijke zaak gaat worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl