Kwart geld Bulgarenfraude terug
Ongeveer een kwart van het geld dat door de Bulgarenfraude is verdwenen, is terug. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer. Het gaat om ruim 940.000 euro. Het geld is terugbetaald of verrekend met nieuw aangevraagde toeslagen.
In totaal is met de Bulgarenfraude ruim 4 miljoen euro gemoeid. Bulgaren kwamen met georganiseerde busreizen naar Nederland en schreven zich in op een Nederlands adres. Vervolgens openden ze bankrekeningen en werden huur- en zorgtoeslag aangevraagd.
Het grootste gedeelte van de toegekende toeslagen verdween in de zakken van bendes.
Bulgaarse minister
Wiebes schrijft dat hij contact heeft gehad met de Bulgaarse minister van Financiën. Die beloofde hem zich "actief en persoonlijk" bezig te houden met dit dossier.
De voorganger van Wiebes als staatssecretaris, Frans Weekers, beloofde de Tweede Kamer al contact op te nemen met zijn Bulgaarse collega. Maar door Weekers' aftreden is dit er niet van gekomen.
In januari noemde Weekers de kans dat Nederland het geld zou terugkrijgen buitengewoon klein. De Bulgaarse autoriteiten hebben geholpen met het achterhalen van adressen van Bulgaren die ten onrechte een toeslag hebben ontvangen.
Wiebes heeft met de Bulgaarse minister van Financiën afgesproken contact te blijven houden over het dossier.
Verdachten
Van de vier hoofdverdachten in de zaak hebben er drie de Bulgaarse nationaliteit. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft Wiebes laten weten dat de vierde verdachte zowel de Turkse als de Nederlandse nationaliteit heeft.
In afwachting van hun proces werden de verdachten in vrijheid gesteld. Ze moesten hun paspoort inleveren en zich iedere veertien dagen melden. Drie verdachten hebben zich aan de meldplicht gehouden. De verdachte die dat niet heeft gedaan, beschikt mogelijk over een Turks paspoort dat niet is ingeleverd. Tegen deze verdachte loopt een aanhoudingsbevel.