De onderhandelaars in Lausanne op 31 maart
NOS Nieuws

Zijlstra: laat atoomakkoord geen historische fout zijn

De VVD is zeer kritisch over het ontwerpakkoord over het nucleaire programma met Iran. Fractievoorzitter Zijlstra schrijft in een opiniestuk in NRC Next dat het "geroemde historisch akkoord de boeken in dreigt te gaan als historische fout".

Vorige week werden Iran en zes wereldmachten het eens over het verlagen van de Iraanse nucleaire capaciteit. Zijlstra erkent dat op belangrijke punten afspraken zijn gemaakt, maar volgens hem bevat het ontwerp te veel losse einden in het voordeel van een onbetrouwbaar gebleken Iran.

Inspectieteams

De fractievoorzitter van de grootste regeringspartij noemt het risicovol dat Iran ruim 5000 installaties mag houden voor het verrijken van uranium. Hij benadrukt dat die ook voor niet-vreedzame doeleinden kunnen worden gebruikt. Zijlstra wijst er ook op dat toegang van inspectieteams door Iran stelselmatig wordt geweigerd. "Er lijkt zelfs sprake van het wissen van sporen van werkzaamheden aan een kernbom." Als het regime door het akkoord wel inspecties toelaat, is de kans volgens de VVD groot dat verdachte praktijken zijn verplaatst naar andere, geheime, locaties.

Volgens de afspraken van vorige week kan Iran binnen een jaar een atoombom bouwen. Nu is dat drie maanden. Zijlstra vindt een jaar nog steeds te kort. Hij schrijft in NRC Next ook dat het opheffen van sancties Iran in staat zal stellen om zich effectiever te bewapenen.

Ballistische raketten

Zijlstra heeft er ook grote moeite mee dat de afspraken geen verdere beperking aanbrengen in de ontwikkeling van ballistische raketten door Iran. Hij is verder bang dat landen als Israël en Saudi-Arabië andere manieren zoeken om zichzelf tegen de Iraanse dreiging te beschermen. "Dat kan gemakkelijk een wapenwedloop veroorzaken, waardoor de kans op onvoorspelbare oorlogen verder zal toenemen."

Zijlstra vindt het de verantwoordelijkheid van president Obama om de vele onzekerheden in het ontwerpakkoord weg te nemen. Het is de bedoeling dat er in juni een definitief akkoord ligt.

Minister Koenders noemde de overeenkomst eerder "een goed resultaat" van de onderhandelingen. Wel wees hij erop dat het nog een hele klus zal worden om de details uit te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl