NOS Nieuws

Wie durft hulp naar Jemen te brengen?

Dringend behoefte aan water in Aden

Het Rode Kruis kreeg gisteren toestemming van Saudi-Arabië om hulpgoederen naar Jemen te brengen. De organisatie wil met een vliegtuig vol medische voorraden van Jordanië naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa vliegen.

"We zien dat de ziekenhuizen en klinieken door hun voorraden heen zijn en dat er een enorme behoefte is aan medische middelen", zei Rode Kruis-woordvoerder Eva Smits in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook hulpverleners zijn dringend nodig. "We hebben vier chirurgen klaarstaan in Djibouti die per boot naar Aden kunnen gaan. Maar daarvoor hebben we weer toestemming nodig van de strijdende partijen, zodat de artsen vrije doorgang krijgen."

Crisis in Aden

Het Internationale Rode Kruis in Genève probeert door onderhandelingen met de Saudiërs en de Houthi-rebellen om een humanitaire pauze te krijgen. Dat is vooral nodig in de havenstad Aden, waar de doden door de aanhoudende bombardementen gewoon op straat blijven liggen.

"Als er een gevechtspauze is, kunnen we die gebruiken om de lichamen weg te halen. Dan kunnen we ze teruggeven aan de families, zodat die waardig afscheid kunnen nemen", zegt Smits.

Drinkwater

Door de luchtaanvallen op Aden zijn inwoners volgens haar al een week hermetisch afgesloten van de rest van het land. Ze hebben dringend behoefte aan schoon drinkwater en voedsel.

Maar vooralsnog is er geen luchtvaartmaatschappij die de vracht naar Sanaa wil brengen. Het Rode Kruis gaat vandaag opnieuw proberen een vliegtuig te charteren.

Het is wel gelukt een passagiersvliegtuig te vinden. Vanochtend zijn hulpverleners van het Rode Kruis naar Sanaa gevlogen. Enkele andere hulpverleners zijn met hetzelfde vliegtuig het land uit gevlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl