NOS Nieuws

Rode Kruis mag Jemen in

Rode Kruis mag hulpgoederen sturen naar Jemen

Het Rode Kruis heeft toestemming van Saudi-Arabië gekregen om hulpgoederen af te leveren in Jemen. De hulporganisatie heeft een week onderhandeld met de Saudische coalitie om het land in te mogen. Elf dagen geleden begon de Saudische luchtmacht met bombardementen op Jemen om de opmars van de Houthi-rebellen te stuiten. Het is overigens nog onzeker of het transport doorgaat want het Rode Kruis moet nog een maatschappij vinden die de vluchten wil uitvoeren.

De Saudi's beheersen het luchtruim en de havens van Jemen. Morgen mogen er twee vliegtuigen van het Rode Kruis landen, een met materieel en een met hulpverleners. De vliegtuigen gaan naar de hoofdstad Sanaa.

Vandaag zou er ook al een vliegtuig van het Rode Kruis in Jemen landen, maar de vlucht is uitgesteld naar morgen. Het Rode Kruis wil driehonderd hulpverleners naar het land brengen.

Arrestaties

Vannacht hebben de Houthi's ruim honderd leden van een soennitische politieke partij opgepakt. Ook twee leiders van de partij zijn vastgezet. De partij van de Moslimbroederschap heeft steun uitgesproken voor de bombardementen van de Saudische coalitie op Jemen.

De Houthi's worden op hun beurt gesteund door eenheden in het leger die aan de kant staan van de vorige president Saleh. In de buurt van de zuidelijke havenstad Aden wordt nog steeds fel gevochten tussen de Houthi's en troepen die trouw zijn aan de verdreven president Hadi. Hij is naar Saudi-Arabië gevlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl