In de zuidelijke havenstad Aden in Jemen wordt hard gevochten
NOS Nieuws

'Wie er ook wint, Jemen is de grote verliezer'

In Jemen wordt nog steeds gevochten. Houthi-rebellen zouden terreinwinst hebben geboekt in de zuidelijke havenstad Aden, ondanks luchtaanvallen onder leiding van Saudi-Arabië. Maar niets is zeker, want over het conflict komen wisselende berichten naar buiten.

Voor Jemenieten in het buitenland is het daardoor lastig om een beeld te krijgen van de situatie in hun vaderland. Zo ook voor de Nederlands-Jemenitische arts Suhail Basunaid. Verslaggever Jeroen de Jager sprak met hem.

Chaos

Basunaid komt oorspronkelijk uit de havenstad Aden in het zuiden van het land. Zijn vier zussen en ouders wonen daar nog steeds. Tot gisteren had hij contact met hen, maar een dag lang lukte dat niet meer. "Het internet was uitgevallen", zegt hij.

De winkels zijn dicht. Mensen zijn bang.

Suhail Basunaid, Nederlands-Jemenitische arts

De laatste keer dat hij zijn familieleden sprak vertelden ze dat er chaos heerst in de stad. "De winkels zijn dicht, de mensen zijn bang. Ze vrezen dat alles kapot wordt gebombardeerd. Het is er verschrikkelijk op dit moment." Veel gebouwen liggen in puin en moskeeën zijn in brand gestoken door de Houthi's, zegt Basunaid.

Schuilkelders om de inwoners te beschermen tegen de bombardementen en de gevechten zijn er niet. "Iedereen gaat naar de eerste verdieping om te voorkomen dat ze door kogels worden geraakt."

Online

Ineens komt zijn zus online op Viber, een programma waarmee je kunt telefoneren via internet. Gisteren gingen tientallen gewapende mannen aan land in de havenstad. Lang was onduidelijk wie het precies waren, maar later meldden de havenautoriteiten dat het ging om beveiligers van evacuatieschepen die in de haven lagen.

Het tekent de chaos in de stad. "Mijn zus had gehoord dat het militairen uit Egypte of Saudi-Arabië waren", zegt Basunaid.

Als het land wordt opgesplitst wordt alles alleen maar erger.

Suhail Basunaid, Nederlands-Jemenitische arts

Zijn zus zegt ook dat er veel doden op straat liggen, voornamelijk jonge mensen. Zelf krijgt hij af en toe ook foto's toegestuurd waarop dat is te zien. "Veel van hen zitten in het verzet tegen de Houthi's."

Hij is blij dat hij zijn zus weer heeft gesproken en dat naar omstandigheden alles goed is met zijn familie. "Gelukkig wel, ze leven in ieder geval nog."

Geen winnaar

Basunaid denkt niet dat de Houthi's de strijd uiteindelijk winnen. "Maar wie er ook wint, Jemen is de grote verliezer." Hij hoopt dat Jemen niet wordt opgesplitst, net zoals vroeger, in een noordelijk en een zuidelijk deel. "Ik zie de noordelijke Jemenieten ook als broers. Als het land wordt opgesplitst wordt alles alleen maar erger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl