Kristoff wint Ronde van Vlaanderen, Terpstra tweede
Alexander Kristoff (Katjoesja) heeft de 99ste Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor was op 28 kilometer van de streep met Niki Terpstra weggesprongen en die was hij in de sprint eenvoudig de baas.
Rond 10.30 uur begonnen 199 renners aan de 99ste uitgave van de Ronde van Vlaanderen. Op hun 264 kilometer lange weg van Brugge naar Oudenaarde moesten zij zes kasseistroken over en 19 hellingen.
Dylan Groenewegen, Marco Frapporti, Matt Brammeier, Ralf Matzka, Lars Bak, Damlen Gaudin en Jesse Sergent pakten met een vroege vlucht bijna zeven minuten. Die voorsprong slonk gaandeweg en na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont hadden de zeven nog circa vijf minuten.
Sergent wordt aangereden
Bradley Wiggins en Johnny Hoogerland vielen en Luca Paolini en Peter Sagan hadden materiaalpech, maar zij konden allemaal weer terugkeren in het peloton. Sergent, een van de koplopers, werd aangereden door een volgwagen en stapte na ongeveer 150 kilometer koers af.
Later kreeg de Fransman Sébastien Chavanel de schrik van zijn leven. De renner van FDJ stond langs de weg toen hij werd geraakt door een auto, die bij een opstopping door een andere auto werd aangereden.
Met al vijf kasseistroken achter de rug en al elf hellingen was er bij de favorieten nog geen echte nervositeit te bespeuren. Zij bevonden zich, nog 70 kilometer verwijderd van eeuwige roem, allemaal veilig in de buik van het peloton.
Na 210 kilometer, bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont, kwam er een einde aan de status quo; het peloton werd door een reeks demarrages op een lint getrokken en Bak en Gaudin, overgebleven van de vroege vluchtgroep, werden achterhaald.
Vanmarcke kan niet mee
Voorin verzamelden alle favorieten zich. Enkel de Belg Sep Vanmarcke van Lotto-Jumbo, die vooraf werd bestempeld als een van de grote kanshebbers, ontbrak. Hij probeerde met een slopende inhaalrace voorin te geraken, maar haakte uitgeput af op 28 kilometer.
Min of meer tegelijk met het afhaken van Vanmarcke sprongen Kristoff en Terpstra weg met nog twee hellingen te gaan, de Oude Kwaremont en de Paterberg. Terpstra probeerde vergeefs de sprinter te lossen op de Kwaremont en besloot daarna met hem samen te werken, hopend op een zwak moment van de Noor.
Het koppel had een benauwde marge op de groep achtervolgers met grote namen als Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar, John Degenkolb, Sagan en ook Astana-troef Lars Boom en moest dus voortdurend achterom blijven kijken.
Sterke eindsprint Kristoff
Toch durfde Terpstra het aan om met Van Avermaet in aantocht te pokeren. Maar baten deed het niet, want Kristoff was in de eindsprint simpelweg te sterk. Boom werd nog zesde.