Vanuit de ruimte lijkt Maysak niet meer dan een kuiltje in het wolkendek
NOS Nieuws

'Kuiltje' in wolkendek is verwoestende orkaan

Astronauten in het ISS hebben van ruim 400 kilometer hoogte foto's gemaakt van de orkaan Maysak. Die stevent nu af op de Filipijnen en verstoort daar mogelijk het paasweekend.

De foto's zijn gisterochtend vroeg gemaakt. Maysak trok toen over de eilandengroep Micronesië. De orkaan kostte daar aan zeker vijf mensen het leven.

Vanuit de ruimte lijkt het oog van de orkaan slechts een kuiltje in het wolkendek. Maar op de grond werden op dat moment windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur bereikt.

Inmiddels is Maysak afgezwakt en worden windsnelheden van 175 kilometer per uur gemeten. De orkaan bereikt waarschijnlijk zaterdag de Filipijnen. In de noordoostelijke provincies Isabela en Aurora wordt rekening gehouden met extreme regenval en harde wind.

  • ESA/NASA
    De foto's zijn dinsdag gemaakt vanaf 400 kilometer hoogte
  • ESA/NASA
    De orkaan trok toen over Micronesië en kostte daar aan vijf mensen het leven
  • ESA/NASA
    Vanuit de ruimte lijkt Maysak niet meer dan een kuiltje in het wolkendek
  • ESA/NASA
    Maar op de grond werden windsnelheden van 300 kilometer per uur bereikt

Astronauten

De spectaculaire beelden zijn gemaakt door astronaute Samantha Cristoforetti uit Italië en haar Amerikaanse collega Terry Virts. Zij zitten samen met de Rus Anton Sjkaplerov sinds november in het Internationale Ruimtestation.

Vorig weekend kregen ze versterking van Scott Kelly uit de VS en Michail Kornijenko uit Rusland. Die blijven maar liefst een jaar in het ISS. De nieuwe Russische commandant Gennadi Padalka blijft een half jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl