Meldkamer Gelderland-Midden/Arnhem
NOS Nieuws

Politie eist actie tegen onderbemande meldkamers

De vakbond van politiepersoneel ACP wil snel met de minister van Veiligheid en Justitie in gesprek over de onderbezetting in de meldkamers van 112. "Het gaat om de veiligheid van burgers en collega's", benadrukt voorzitter Gerrit van de Kamp.

Uit rapporten van de Inspectie Veiligheid en Justitie en het Agentschap Telecom blijkt dat de meldkamers voor politie, brandweer en ambulance kampen met een personeelstekort. Volgens Van de Kamp heeft dat nog niet geleid tot fatale situaties, "maar er gaat wel veel fout".

Wakker geschud

Van de Kamp wijt de situatie aan de komst van de Nationale Politie in 2012. "We hebben toen gewaarschuwd dat er in een keer te veel tegelijk moest gebeuren. Daar is niet naar geluisterd en dat moeten we nu bekopen."

Meldkamers zijn voor zowel burgers als hulpverleners "een levenslijn". Van de Kamp wijst daarbij op het toegenomen werk rond verwarde personen. "Er zijn door de top garanties gegeven over bereikbaarheid en beschikbaarheid van 112, maar de keuzes die zijn gemaakt zijn daarmee in strijd."

De kwestie is volgens de vakbondsvoorzitter nu wel aangekaart, maar daar moet het niet bij blijven: "We zullen deze situatie niet meer accepteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl