Personeelstekort en verouderde techniek in 112-meldkamers
De 112-meldkamers van politie, brandweer en ambulance kampen met een personeelstekort waardoor ze niet goed hun werk kunnen doen. Er wordt niet geïnvesteerd in nieuw personeel omdat de meldkamers binnenkort gereorganiseerd worden. Dat blijkt uit twee vernietigende rapporten van de Inspectie Veiligheid en Justitie en het Agentschap Telecom.
Uit de rapporten blijkt dat er te weinig personeel is bij driekwart van de politiemeldkamers en de helft van de brandweer- en ambulancezorgmeldkamers. Er zijn niet genoeg medewerkers voor de nachtdiensten en er is langdurig ziekteverzuim. Ook heeft een aantal meldkamers geen directeur, terwijl dat wettelijk wel verplicht is. De onderzoekers noemen dat "opmerkelijk".
Techniek
Ook kampen de meldkamers met verouderde techniek en onduidelijke procedures over de afhandeling van meldingen waarbij meer dan één hulpdienst betrokken is. Verder hebben ze vaak geen uitwijklocatie in het geval van een calamiteit.
De 25 regionale meldkamers moeten uiterlijk in 2021 zijn samengevoegd tot 10 locaties. Volgens de onderzoekers moet minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie er in de tussentijd voor zorgen dat ze goed kunnen blijven draaien. Van der Steur schrijft aan de Tweede Kamer dat hij de continuïteit van de meldkamers in de gaten houdt, maar hij schrijft niet of er extra personeel zal worden aangetrokken.